StoryEditor

Nórska ministerka chcela skúsiť osud utečencov a vrhla sa do mora, nasledoval drsný výsmech

22.04.2016, 13:03
Autor:
ČTKČTK
Nórska ministerka pre migráciu a integráciu Sylvi Listhaugová sa na internete stala terčom posmechu, keď sa zo záchranného člna vrhla do vôd Stredozemného mora.

Listhaugová vraj na vlastnej koži vyskúšala, aké je to byť utečencom. Fotografie ministerky vznášajúcej sa na vlnách v oranžovom záchrannom obleku sa dočkali množstva kritických komentárov.

Listhaugová, ktorá je členkou protiimigračnej Strany pokroku, sa vydala ku gréckemu ostrovu Lesbos, kde sa chcela zoznámiť s prácou posádky nórskej záchrannej lode. Pritom sa rozhodla spoznať situáciu aj z pohľadu migrantov, ktorí riskujú svoje životy na ceste cez more do Európy.

"Nie ste samozrejme v rovnakej situácii ako utečenci, ale môžete spoznať z ich perspektívy, aké je to ocitnúť sa takto vo vode," povedala Listhaugová. "Porovnateľné to však nie je, oni nemajú záchranný oblek," pripustila.

Reuters

Jej čin sa ale u mnohých diskutérov na internete nestretol s pochopením. "Čo tak otvoriť okno, aby človek naozaj spoznal, aké je to byť bezdomovcom?" napísala Karin Andersenová zo Socialistickej ľavicovej strany.

"Dnes budem sedieť päť minút na stoličke, aby som skutočne pocítil, aké to je byť ochrnutý," uviedol právnik Brynjar Meling.

"Budúci týždeň Sylvi Listhaugová zavrie oči a vyskúša si, aké to je byť slepá," komentoval čin ministerky na twitteri Morten Överbye.

Listhaugová sa proti kritike ohradila s tým, že chcela vzdať hold posádke nórskej lode, ktorá zachraňuje utečencov pred utopením. "Hovorila som s posádkou a počula som od nej desivé príbehy. Sú to hrdinovia, ktorí zachránili vyše 3-tisíc ľudí. Keď mi ponúkli, že mi ukážu, ako pracujú, samozrejme som s ich návrhom súhlasila. Bola by hanba to odmietnuť," povedala.

01 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 02 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 03 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 04 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 21:45