StoryEditor

Ruský prezident Putin v defenzíve

09.12.2004, 23:00
"Stačí málo a začne sa studená vojna," napísal tento týždeň známy ruský komentátor Andrej Kolesnikov. Nebol prvý a ani posledný. Ukrajinské voľby postavili Západ a Rusko na opačné strany barikády. A keďže sa situácia v postsovietskej krajine nevyvíja podľa predstáv Moskvy, nenechá si ujsť príležitosť, aby to všetci pocítili.

Posledným príkladom je tohtotýždňové zasadnutie ministrov zahraničných vecí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktoré sa skončilo škandálom a bez záverečnej deklarácie. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov obvinil OBSE z miešania sa do vnútorných záležitostí suverénnych štátov. "OBSE nielen že prestáva byť fórom zjednocujúcim štáty a národy, ale začína pracovať na ich rozdelení," citovali ho ruské médiá. Kritiku na adresu organizácie, ktorá upozorňovala na masové narušenia ukrajinských volieb, odmietol jeho americký kolega Colin Powell. Zdôraznil aj to, že USA nechcú rozširovať svoj vplyv na Ukrajine a Ukrajinci si zaslúžia čestné voľby. "Nesúperíme a nebojujeme o tieto územia (Gruzínsko, Ukrajina, Stredná Ázia). Nenútime ich, aby si vybrali medzi Západom a Východom. Žijeme v úplne inom svete, v ktorom ľudia túžia po slobode, demokracii, chcú mať možnosť samostatne rozhodnúť o svojich lídroch, partneroch, priateľoch...". Výmena názorov medzi ruskou delegáciou a predstaviteľmi západných krajín nadobudla také rozmery, že Lavrov pohrozil bojkotovať schválenie rozpočtu OBSE na rok 2005.
Organizácia pritom často kritizovala Rusko - kvôli čečenskej politike, slobode médií či priebehu ruských parlamentných volieb - vždy sa to však obišlo bez diplomatického škandálu.
Tón udáva ruský prezident Vladimir Putin. Koncom novembra na návšteve Portugalska na adresu OBSE vyhlásil: "Vieme, s akými ťažkosťami prebiehali voľby v Afganistane, vieme, ako to bolo s kosovskými voľbami, na ktorých sa stovky tisíc Srbov vyhnaných z domovov nemohli zúčastniť. Dopredu vieme, aké budú závery OBSE k voľbám v Iraku. Ak budú naďalej niektoré krajiny používať organizáciu ako mechanizmus na dosiahnutie politických cieľov, bude strácať svoju autoritu na medzinárodnej scéne a zmysel svojej existencie." Minulý týždeň počas svojej návštevy v Indii hovoril už o "diktatúre v medzinárodných záležitostiach, zabalenej do krásneho obalu pseudodemokratickej frazeológie". A v pondelok v Turecku obvinil Západ, že "ako dobrý, ale prísny strýčko v tropickej helme" prikazuje ľuďom, ako majú žiť. Ranu uštedril aj svojmu "priateľovi" - americkému prezidentovi Georgeovi W. Bushovi. Nedávno utrúsil, že si nevie predstaviť ako by sa dali v (plánovanom termíne) uskutočniť v Iraku voľby, keď celú krajinu okupujú cudzie vojská.
"Rusko ukazuje silikónové svaly, pýši sa tak, aby bolo na ľavej strane hrude vidno zostatky tetovania s profilom Stalina. Ale nikto sa nebojí - len sú čoraz podráždenejší a z krajiny odchádza biznis a kapitál," konštatoval komentátor Kolesnikov.
Túto partiu však Rusko prehralo. Putin stavil v ukrajinských prezidentských voľbách na premiéra Viktora Janukovyča a utrpel porážku. Vidina tesnej integrácie SNŠ, ktorú považuje za prirodzenú zónu svojho vplyvu; vidina Ukrajiny, ako jeho hlavného piliera, sa zrútila. Niekdajšiu veľmoc obkolesili americké základne v krajinách postsovietskej Ázie a stojí zoči-voči silnejúcemu vplyvu Spojených štátov na Kaukaze. Tie im vedia ponúknuť vidinu lákavejšej budúcnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:08