StoryEditor

Požiarnici už jeden vrt uhasili, Iračania útočia

24.03.2003, 23:00

Kuvajtským požiarnikom sa včera podarilo uhasiť jeden zo siedmich horiacich ropných vrtov. Požiare sužujú rozsiahly región juhoirackej Rumajly, pričom v ich blízkosti pokračovali sporadické útoky irackých ozbrojencov. V okolí ropných polí operujú partizáni odetí v civilnom oblečení. Americké a britské jednotky preto náhle zmenili svoj názor na zaistenie oblasti a označili ju za "nebezpečnú". Američania zároveň zrušili novinársky výlet k horiacim vrtom a posudzovali situáciu, ako v čo najkratšom čase požiare zlikvidovať. Tím požiarnikov by mal všetky existujúce požiare uhasiť do štyroch týždňov. V druhom najväčšom irackom meste Basra ohrozovala miestnu rafinériu skupina ozbrojencov režimu Saddáma Husajna. Informovala o tom včera americká televízna stanica MSNBC.
Požiare ropných polí sú zlou správou pre Washington, pretože USA plánujú obnovu krajiny financovať práve z nerastného bohatstva Iraku. Biely dom mal pritom včera prvýkrát Kongresu prezentovať finančný odhad nákladov na irackú vojnu. Prezident USA odmietol informovať o nákladoch prebiehajúcej operácie po obdobie štyroch mesiacov. Podľa zdrojov AP by mala Bushova administratíva sumu odhadovať na 70 až 90 mld. USD. Nemecký denník Die Welt vo svojom včerajšom vydaní uviedol, že okolo 60 mld. má byť na samotnú vojenskú akciu a prvé týždne obnovy krajiny, zvyšok na humanitárnu pomoc a vnútornú bezpečnosť.
V Kongrese môže vláda naraziť na odpor opozičných demokratov, no v prospech Georgea W. Busha hrá aj zvyšovanie jeho popularity a podpory ozbrojeného zásahu v Iraku. Podľa prieskumu NBC News s Bushovým riešením krízy už súhlasí 67 percent Američanov, iba 28 percent jeho politiku neuznáva.
Iracký diktátor Saddám Husajn včera v irackej televízii vystúpil s prejavom k národu. V uniforme oblečený Saddám vyzdvihol hrdinský postup irackej armády a prisľúbil "rýchle víťazstvo" vo vojne s koalíciou odhodlaných. "Nepriateľ prišiel, aby okupoval našu krajinu. Nepriatelia však už teraz majú veľké problémy," vyhlásil. Nie je jasné, či 20 minút trvajúci prejav bol nahraný pred začiatkom vojenskej operácie a nepotvrdzoval ani nevyvracal, či diktátor bol počas vojenských zásahov zranený. Nemeckí experti tvrdia, že na 95 až 98 percent išlo o pravého Saddáma. Britský minister obrany Geoff Hoon vyhlásil, že Saddámovo vystúpenie nebolo v priamom prenose, Briti však nevedeli povedať, kedy sa vystúpenie nahralo. Američania Saddámov prejav analyzovali.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. jún 2024 09:55