StoryEditor

Francúzsko, Nemecko, Rusko a Čína verzus USA

11.02.2003, 23:00
Napriek odporu medzinárodnej mienky sa Spojené štáty nevzdávajú a veria, že sa im podarí získať podporu pre vojenskú operáciu proti Iraku. Americký minister zahraničných vecí Colin Powell včera vyzval Severoatlantickú alianciu, aby urobila všetko potrebné na ochranu Turecka pred prípadnou vojnou s Irakom.
  • NATO: Nie kríza, iba nedorozumenie
  • Klinec do rakvy NATO
  • Irak prekážkou pre americké investície
  • Šéf americkej diplomacie pripomenul, že 16 z 19 členských krajín NATO súhlasí s návrhmi pomoci pre Turecko v prípade vojny v Perzskom zálive. Powell týmito slovami reagoval na krok Francúzska, Nemecka a Belgicka, ktoré v pondelok vetovali plány aliancie posilniť ochranu Turecka pred možným irackým útokom. Powell tiež informoval, že nové vyhlásenie Usámu bin Ládina, ktoré mala včera večer odvysielať katarská televízia Al-Džazíra, vypovedá o spojitosti teroristickej siete Al-Kajdá s Irakom. Roztržka v NATO je zatiaľ vyvrcholením rozporov medzi USA a časťou európskych spojencov, ktorí sú proti vojne. Na čelo "protiamerickej" diplomatickej ofenzívy sa postavil francúzsky prezident Jacques Chirac, ktorý už dlhodobo dáva najavo, že je pre Američanov "rovnocenným" partnerom. Francúzsko našlo spojenca v Nemecku, ktoré sa od začiatku tvrdo stavia proti vojne v Iraku. Podporu im vyjadril aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý navštívil tento týždeň obe krajiny. V pondelok Paríž, Berlín a Moskva zverejnili spoločnú deklaráciu, v ktorej vyzývajú na mierové odzbrojenie irackého režimu. "Želám si, aby tento apel bol vypočutý, pretože dnes nič neospravedlňuje vojnu a tento región naozaj nepotrebuje ďalší vojnový konflikt," vyhlásil Chirac. K trojlístku sa pridal aj Peking. "Vojna nie je pre nikoho dobrá a je našou zodpovednosťou prijať rôzne rozhodnutia s cieľom zabrániť jej," reagoval čínsky prezident Ťiang Ce-min. Podľa názoru týchto krajín existuje ešte šanca vyhnúť sa vojne a Irak zbaviť zbraní hromadného ničenia bez použitia sily. Francúzsko navrhuje najmä posilnenie leteckej kontroly územia Iraku vrátane väčšieho zapojenia špionážnych lietadiel, rady zbrojných inšpektorov posilniť o odborníkov na verejné financie a archívy a na západnej hranici Iraku so Sýriou rozmiestniť kontroly, ktoré by mohli prehľadávať podozrivé vozidlá. Britský minister zahraničia Jack Straw označil tieto návrhy za možnosť, vďaka ktorej bude môcť Saddám Husajn naďalej kľučkovať. "Nič zo Saddámovej minulosti nám neumožňuje veriť, že akýkoľvek z týchto návrhov môže nejako zmeniť jeho správanie," reagoval Straw na deklaráciu Paríža, Berlína a Moskvy.
    Dva dní pred termínom, keď majú v Bezpečnostnej rade OSN zbrojní inšpektori prezentovať svoje poznatky, Američania nemôžu dúfať v tvrdší postoj organizácie voči Iraku. Francúzsko, Rusko a Čína -- stáli členovia rady -- za súčasnej situácie vojnu nepodporia. Nemecko tvrdí, že podľa jeho správ je proti vojne až 11 z 15 členov Bezpečnostnej rady. Biely dom však včera oznámil, že sa neprestane snažiť presvedčiť členov rady o potrebe tvrdšej rezolúcie o Iraku, ktorá by dovoľovala použitie sily.

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    25. apríl 2024 23:00