StoryEditor

Prídu mnohí britskí úradníci o prácu?

17.02.2004, 23:00

Očakáva sa, že z dnešného stretnutia nemeckého kancelára Gerharda Schrödera, francúzskeho prezidenta Jacqua Chiraca a britského premiéra Tonyho Blaira vzíde jasný apel adresovaný Európskej komisii. Jeho obsahom je požiadavka úsporného kurzu celej únie. Možno predpokladať, že minimálne jeden podporný hlas je už istý - totiž hlas britskej opozície. To, čo Blair žiada od Bruselu, by mal ukázať najprv doma, tvrdí nový šéf konzervatívcov Michael Howard.
Aj Veľkej Británii totiž hrozí vo verejných financiách "čierna diera". Podľa odhadov expertov na krytie bežných výdavkov eráru chýba v súčasnosti približne 13 miliárd libier. Bude iste zaujímavé, ako tento stav zdôvodní minister financií Gordon Brown, ktorý má návrh rozpočtu predložiť na budúci mesiac.
Rozhodujúcim faktorom pre výsledky britských parlamentných volieb v roku 2006 iste nebude iracká vojna, ale práve stav železníc, zdravotného systému a škôl. Zrejme najjednoduchším riešením by bolo zvýšenie daní. Blair si však uvedomuje, že v tejto situácii by to mohlo byť pre neho mimoriadne nebezpečné, najmä ak si pripomenie nedávne hlasovanie o univerzitných poplatkoch, v ktorom prešiel len o vlások. A iste nezabúda ani to, že aj Margaret Thatcherová sa svojho času potkla práve o dane.
Zostáva teda len šetrenie. Blair si na pomoc zavolal bývalého vedúceho predstaviteľa zbrojného koncernu BAE Systems Petra Gershona, ktorého prvé návrhy sa na verejnosť dostali tento týždeň. Sú také radikálne, že aj opozícia stratila reč. Gershon chce potrebných 15 miliárd libier ušetriť tak, že štát prepustí vyše 80 000 štátnych úradníkov. Ďalších päť miliárd by priniesli "väčšie triedy v školách", menej byrokracie na polícii a skromnejšie zdravotnícke služby. Návrhy by sa začali uskutočňovať v roku 2007.
Vo fiškálnom roku 2002/2003 dosiahli výdavky britskej vlády hodnotu 419 miliárd libier, z čoho najväčšia časť - 123 miliárd - smerovala do sociálnej oblasti. Viacerí národohospodári varovali pritom už v decembri, že výdavky na školstvo a zdravotníctvo rastú oveľa rýchlejším tempom ako príjmy štátu. Podľa nich je zvýšenie daní nevyhnutné. Z hľadiska premiéra by však také niečo bolo istou rozbuškou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:27