StoryEditor

Expremiér Orbán útočí vo veľkom štýle

16.06.2003, 00:00

Kresťansko-demokratická Internacionála (CDI) na svojom nedávnom zasadnutí v Lisabone nešetrila kritickými slovami na adresu maďarskej vlády. Vo svojom vyhlásení označila CDI Maďarsko takmer za policajný štát, kde sú porušované základné demokratické práva občanov.
V tejto súvislosti nie je bez zaujímavosti, že podpredsedom CDI nie je nik iný, ako bývalý maďarský premiér a predseda opozičnej Maďarskej občianskej aliancie FIDESZ Viktor Orbán. CDI priznala, že informácie o aktuálnej vnútropolitickej situácii v Maďarsku čerpala predovšetkým od svojho podpredsedu. Správa napríklad obsahuje zmienku o tom, že maďarská polícia koná pod vplyvom vládnych strán, v krajine prebiehajú politické súdne procesy s kritikmi vlády, je obmedzované zhromažďovacie právo občanov, v štátnej službe sú zastrašované a postupne odstraňované opozične zmýšľajúce osoby, ktoré sú následne obvinené z vlastizrady a opozičná tlač je likvidovaná, keď provládne médiá dostávajú štedré štátne dotácie. V podobne tvrdom tóne odsúdila CDI už len Kubu a Mjanmarsko.
FIDESZ obhajuje postup svojho predsedu tým, že v správe nie je nič nepravdivé a za vlády premiéra Pétera Medgyessyho sú v Maďarsku porušované základné práva občanov. "Od nástupu vlády socialistov a liberálov sa množia prípady antidemokratického postupu štátnych orgánov. Je načase, aby si túto neblahú skutočnosť začala všímať aj medzinárodná verejnosť," konštatoval opozičný predseda zahraničného výboru maďarského parlamentu Zsolt Németh. Podľa opozičného politika medzi nedemokratické postupy je možné zaradiť slovné útoky proti predsedovi Národnej banky a generálnemu prokurátorovi, ktorí boli menovaní ešte za Orbánovej vlády.
Vyhlásenie CDI vyvolalo na maďarskej politickej scéne búrlivé reakcie. Minister zahraničných vecí László Kovács pripomenul, že za trinásť rokov od zmeny režimu sa ešte nestalo, aby maďarská opozícia zneužila na vnútropolitický boj medzinárodnú inštitúciu. Predseda menšej koaličnej strany Zväzu slobodných demokratov Gábor Kuncze vyhlásil, že je zarážajúce, ak bývalý premiér podporuje odsúdenie svojej vlastnej krajiny.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:00