StoryEditor

Stabilita láka investorov

11.03.2004, 23:00

Ak sa hovorí o hospodárskej situácii v Rusku, západní podnikatelia uznanlivým tónom nešetria. Pochvalne sa vyjadrujú predovšetkým o politickej stabilite, ktorej pevným pilierom je bezproblémová spolupráca Kremľa, vlády a parlamentu. Kedy-tedy síce poznamenajú, že Putinova "riadená demokracia" sa stretáva i s kritikou, ale zase sa radšej hneď vrátia k ekonomike -- a tá sa vyvíja pozitívne.
V roku 2003 stúpol hrubý domáci produkt o úctyhodných 7,3 percenta a rozpočet sa skončil prebytkom vo výške 1,3 percenta. Inflácia je vysoká -- okolo 12 percent -- ale ešte stále zvládnuteľná. Je teda nesporné, že po rokoch chaotických kríz za prezidenta Jeľcina sa ruské hospodárstvo hmatateľne zotavilo.
Zhodou okolností práve v súčasnosti však tempo jeho rozvoja poľavuje. Úlohy, pred ktorými stojí hospodárstvo krajiny -- modernizácia finančného sektora, rozbitie monopolov v oblasti energetiky, správna reforma atď. -- sú totiž komplikované a vyriešiť ich možno len s veľkým úsilím všetkých zainteresovaných. Jeden z nemeckých odborníkov na ruské otázky, Roland Götz, poukazuje v tejto súvislosti na pretrvávajúcu závislosť rozlohou najväčšej krajiny sveta od cien ropy a plynu na svetových trhoch. Hybným motorom rastu od roku 1999 je približne štyridsaťpercentné znehodnotenie rubľa a faktické zdvojnásobenie príjmov z exportu ropy. Prílev zahraničných investícií hrá len podradnú rolu, aj keď vlani relatívne prudko vzrástol. Priemernou hodnotou 48 dolárov na obyvateľa Rusko v tomto ukazovateli oveľa zaostáva za ostatnými krajinami SNŠ (242 dolárov). Navyše, prílevu kapitálu zodpovedá takmer jeho rovnako veľký vývoz z Ruska.
Aj keď nemeckí podnikatelia zatknutie majiteľa koncernu Jukos Michaila Chodorkovského z hľadiska rozvoja ruskej ekonomiky hodnotia ako "nevýznamné", skutočnosťou je, že svojvôľa štátnych úradov nezvýši príťažlivosť Ruska v očiach zahraničia.
"Hneď po prezidentských voľbách zažijeme skutočný investičný rozmach," je presvedčený Maarten Pronk, riaditeľ ruskej finančnej skupiny Nikoil. Niektoré čerstvé informácie potvrdzujú, že by mohol mať pravdu. Koncern BP plánuje napr. spoločne s domácim podnikom Rosnefť investíciu vo výške 5 miliárd dolárov, lokalizovanú na polostrove Sachalin. Strategické úvahy o expanzii do Ruska oznámil i Exxon-Mobil. Pozitívne očakávania sa týkajú aj moskovskej burzy, ktorej obrat sa zvyšuje už štvrtý rok za sebou. A podľa moskovskej investičnej banky UFG by tohtoročný prírastok HDP mohol dosiahnuť hodnotu 5,7 -- 6,2 percenta.
Agentúra Standard & Poor´s je pesimistickejšia: "V súčasnosti je nejasné, či sa Rusko bude vyvíjať pozitívne alebo či sa vráti k investičnej klíme, v ktorej musia firmy počítať s politickými intrigami, mocenskými hrami a neefektívnymi či priamo parazitujúcimi byrokratmi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:24