Sergej Lavrov a Si Ťin-pchingTASR/Damir Sagolj
StoryEditor

Rusko a Čína sa zhodli v dôležitých otázkach, odmietajú kroky USA

29.04.2016, 10:01
Autor:
TASRTASR
Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes počas návštevy v Pekingu zdôraznil, že kroky Severnej Kórey by nemali slúžiť ako zámienka na rozmiestenie amerického systému THAAD.

Ministri zahraničných vecí Číny a Ruska sa dnes zhodli v odmietavom stanovisku k rozmiestneniu amerického protiraketového systému THAAD v Južnej Kórei a vyhlásili, že nezainteresované strany by nemali zasahovať do sporu ohľadom Juhočínskeho mora. Píše o tom agentúra AP.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes počas návštevy v Pekingu zdôraznil, že kroky Severnej Kórey by nemali slúžiť ako zámienka na rozmiestenie amerického systému THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense).

Jeho čínsky kolega Wang I v súvislosti s tým upozornil, že rozmiestnenie tohto systému priamo ovplyvní bezpečnosť Číny a Ruska.

Lavrov uviedol, že Rusko a Čína sa zhodujú v tom, že KĽDR by sa mala zdržať "akýchkoľvek nezodpovedných krokov". Ministri oboch krajín súčasne poukázali na kontraproduktívnosť a riziko, ktoré predstavujú pokusy využiť konanie Pchjongjangu ako zámienku na posilňovanie vojenského potenciálu v regióne a na dislokáciu batérie globálnej protiraketovej obrany USA. 

"Domnievame sa, že všetky otázky týkajúce sa zaručenia bezpečnosti je možné riešiť len na kolektívnej báze," zdôraznil Lavrov.

Wang I uviedol, že záujmom všetkých strán je denuklearizácia Kórejského polostrova, prijatie opatrení vedúcich k stabilizácii situácie v regióne a odstránenie "racionálnych obáv" cestou dialógu a konzultácií. Situáciu na Kórejskom polostrove označil Wang za znepokojujúcu a vyzval všetky strany na dôsledné plnenie rezolúcie č. 2270 Bezpečnostnej rady OSN.

Pokiaľ ide o spory v Juhočínskom mori, ktoré si Čína nárokuje takmer celé, Lavrov vyhlásil, že problém by sa nemal "internacionalizovať" a "žiaden z vonkajších hráčov" by doň nemal zasahovať. Lavrov tým na mysli Spojené štáty, ktoré spochybňujú nároky Pekingu. Podľa Wanga by nezainteresovaní hráči mali hrať konštruktívnejšiu rolu a nekomplikovať situáciu.

Lavrov a Wang počas rokovaní v Pekingu posúdili aj vzťahy s Iránom v kontexte plnenia plánu krokov, ktoré obsahuje dohoda uzavretá medzi vládou v Teheráne a šiestimi mocnosťami o iránskom kontroverznom jadrovom programe. Vymenili si aj názory na vývoj situácie v Sýrii, Iraku a Jemene a hodnotili úroveň dvojstranných vzťahov a spolupráce, najmä v ekonomickej oblasti.

Ako uviedla agentúra TASS, osobitná pozornosť na Lavrovových rokovaniach s čínskymi partnermi bola venovaná príprave návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Číne, ktorá sa uskutoční v júni tohto roku.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 03 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 04 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského 05 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:07