Migrant sa fotí s MerkelovouReuters
StoryEditor

Nemecké deti sú bez telocviku, stovky športovísk zabrali utečenci

01.05.2016, 00:00
Bude to len na prechodnú dobu, tvrdili nemecké úrady školám a športovým klubom.

Bez obľúbených loptových hier či skákania cez kozu sa musia zaobísť deti na mnohých miestach Nemecka. V stovkách telocviční a športových hál totiž našli útočisko utečenci. A táto pôvodne provizórna situácia sa hneď tak nezmení. Napríklad v Berlíne sa deti vrátia na športoviská najskôr v lete 2017.

Bude to len na prechodnú dobu, tvrdili nemecké úrady školám a športovým klubom, keď im vlani v lete kvôli náporu imigrantov zabavovali telocvične a haly a premieňali ich na utečenecké ubytovne. Najneskôr do začiatku ďalšieho školského roka, teda tento rok v septembri, budú znovu k dispozícii, sľubovali.

Trpezlivosť rýchlo dochádza

Teraz už je však jasné, že sa do nich šport nevráti skôr ako o rok a pol. Podľa prieskumu denníka Die Welt z tisícky športových zariadení, ktoré Nemecko použilo na ubytovanie imigrantov, sa 600 na tento účel doteraz používa. Najkritickejšia situácia je v Severnom Porýní-Vestfálsku, kde je stále obsadených 300 hál, v Bavorsku ich je 100.

"V lete sa dá rôzne improvizovať a cvičiť vonku, ale pre halové športy ako loptové hry alebo bojové umenia je to zložitejšie. A v zime to vôbec nepripadá do úvahy," hovorí šéf učiteľských odborov Josef Kraus. Hodiny telocviku a tréningy preto často odpadajú. Za posledný polrok sa podľa odhadov zrušilo 50 tisíc hodín.

"Ochota pomôcť bola vtedy u rodičov aj žiakov obrovská," spomína šéf zväzu stredoškolských učiteľov Heinz-Peter Meidinger. Ale trpezlivosť im rýchlo dochádza. "Táto situácia už trvá príliš dlho. Je najvyšší čas nájsť iné riešenie," dodáva Meidinger.

"Povedali nám, že v našej školskej telocvični chcú zriadiť ubytovanie asi pre dvesto ľudí," opisuje rokovania s mestskými predstaviteľmi z minulého leta riaditeľ jednej berlínskej školy. Svoje meno kvôli možným problémom radšej neuvádza - berlínski radní by to vraj nevideli radi.

"Hovoril som im, to snáď nemyslíte vážne, je tu len pár spŕch a štyri toalety." Úrady to však vážne mysleli. "Tak sme ešte narýchlo zvolali bleskovú akciu, odpratali sme všetko náradie, aby sa aspoň to nepoškodilo, a do dvoch dní sa tam už začali sťahovať ľudia," hovorí.

Z toho, čo malo pôvodne byť len provizórium, sa medzitým stal trvalý stav. Napríklad v Berlíne sa ako ubytovne stále používa 360 športových hál - a podľa radných sa školám vrátia najskôr na konci ďalšieho školského roka, teda v lete 2017.

V ubytovne sa premieňajú len najnovšie športoviská

V Bádensku-Württembersku sa teraz dokonca rieši, či naopak nebude potrebné na ubytovne premeniť ešte ďalšie haly. A u mnohých z nich sa s ich opravou a vrátením školám v dohľadnej dobe ani nepočíta - úrady sú radšej pripravené na ďalší podobný nápor ako vlani v lete.

Ako ubytovne sa navyše využívajú len tie najnovšie haly - tie staršie by bolo možné na obývateľné priestory premeniť len ťažko. Školám dochádza trpezlivosť, športovým klubom odchádzajú členovia.

Najčastejšie žiakom odpadá klasický telocvik a športové voľnočasové aktivity. S tréningom na súťaže a medzinárodné stretnutia je to ešte zložitejšie. Týka sa to vraj aj prípravy na olympijské hry. Navyše už pred začiatkom migračnej krízy bol na mnohých miestach stav športových zariadení nevyhovujúci.

Aby boli haly v budúcom školskom roku použiteľné, znamenalo by to, že sa z nich ľudia vysťahujú najneskôr do konca mája. Ich obnova potom bude trvať najmenej štyri až päť mesiacov.

Tým problém zďaleka nekončí. Všetky haly bude nutné opraviť a renovovať: odstrániť rozdeľujúce priečky, vyčistiť umyvárne a obnoviť podlahy. A nebude to lacné. Len renovácia podláh menších hál vyjde na takmer 150-tisíc eur.

01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 03 - Modified: 2024-04-26 05:47:46 - Feat.: - Title: Zamestnanci nemeckých supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi 04 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 05 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:52