Dilma Rousseffová Brazília prezidentReuters
StoryEditor

Osud brazílskej prezidentky je zrejme spečatený, chcú ju vyšetrovať v kauze Petrobras

04.05.2016, 10:40
Autor:
ČTKČTK
Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová je podľa prokurátora podozrivá z marenia vyšetrovania najväčšej korupčnej kauzy v krajine.

Brazílsky prokurátor požiadal Najvyšší súd o začatie vyšetrovania prezidentky. Je to vôbec prvýkrát, čo je Rousseffová priamo spájaná so škandálom okolo firmy Petrobras. Podľa agentúry Reuters by nový vývoj mohol prispieť ku koncu politickej kariéry prezidentky. Rousseffovú tiež čaká na budúci týždeň v Senáte hlasovanie o zosadení z úradu.

Marenia vyšetrovania sa Rousseffová podľa prokurátora Rodriga Janota dopustila tým, že v marci menovala exprezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu šéfom svojej vlády. Tento krok napadla už skôr na Najvyššom súde opozícia, podľa ktorej prezidentka chce Lulu uchrániť pred trestným stíhaním pre korupciu a pranie špinavých peňazí.

Generálny prokurátor v utorok tiež požiadal o začatie vyšetrovania exprezidenta Lula a ďalších troch ministrov pre podozrenie z korupcie v kauze Petrobras. Podozrenia v kauze pribúdajú s tým, ako obvinení spolupracujú s justíciou výmenou za nižšie tresty.

Nové podozrenia vyvstali po výpovedi obvineného senátora Delcidia do Amarala, podľa ktorého Lula aj Rousseffová o korupcii vedeli. Amaral uviedol, že niektorí členovia vlády sa snažili ovplyvňovať súdy, aby oslobodili niektorých podnikateľov zapletených do korupčného škandálu. Chceli im tak pomôcť výmenou za to, že nebudú vypovedať pred súdom o ich účasti v kauze.

Šesťdesiatosemročnú Rousseffovú čaká na budúci týždeň hlasovanie senátorov o jej zosadení. Ústavnú žalobu pre to, že údajne manipulovala s výsledkami rozpočtu v snahe zamaskovať rastúci deficit pred minulými voľbami, už schválili poslanci. Ak tak urobia aj senátori, nahradí prezidentku v najvyššom úrade viceprezident Michel Temer. V 180-dňovej lehote potom bude Senát rozhodovať o definitívnom odvolaní Rousseffovej.

V kauze okolo Petrobrasu, ktorej sa hovorí Operácia Autoumyváreň, obžalovali už viac ako 180 ľudí, zhruba 80 ich už aj odsúdili. Politici čelia obvineniu, že brali úplatky za sprostredkovanie zákaziek štátneho Petrobrasu. Zákazky boli predražené a o rozdiel sa potom delili podnikatelia so sprostredkovateľmi v Petrobrase a politikmi. Časť peňazí údajne skončila na účtoch politických strán vrátane vládnej Strany pracujúcich.

01 - Modified: 2016-03-18 11:01:47 - Feat.: 0 - Title: Korupčný škandál núti brazílsky Petrobras radikálne šetriť. Prepustí tisíce ľudí
01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-27 07:00:00 - Feat.: - Title: Ukradnutý rádioaktívny materiál z opustenej nemocnice zamoril celé mesto. Medzi mŕtvymi bolo aj šesťročné dieťa 03 - Modified: 2024-04-25 08:15:22 - Feat.: - Title: V kauze Tipos naďalej pokračuje vyšetrovanie, hlási prokuratúra. Obvineným hrozí až 15 rokov za mrežami 04 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 05 - Modified: 2024-04-24 20:10:01 - Feat.: - Title: Španielsky premiér zvažuje rezignáciu. Dôvodom je vyšetrovanie jeho manželky v korupčnej kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 15:42