Ruský prezident Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Putin si osvojuje cárske maniere, Rusom rozdáva pôdu na Sibíri

06.05.2016, 10:53
Šéf Kremľa sa snaží, aby ekonomickou krízou zdeptaní Rusi vyrazili hľadať nové perspektívy.

Začiatkom minulého storočia sa to podarilo predsedovi vlády v cárskom Rusku Petrovi Stolypinovi - za tri roky presídlil z európskej časti impéria za Ural skoro dva milióny ľudí. Teraz sa o niečo podobné pokúša ruský prezident Vladimir Putin.

Hlava Kremľa tento týždeň podpísala zákon, ktorý umožňuje ruským občanom získať od 1. júna 2016 zadarmo hektár pôdy na človeka na riedko obývanej východnej Sibíri. Ďaleký východ, ako Rusi túto svoju najvýchodnejšiu časť nazývajú, má táto iniciatíva zachrániť pred vyľudňovaním.

Očakáva sa, že o hektár pôdy na hlavu sa prihlásia tisíce záujemcov. Môžu to skúsiť len raz a na získanom hektári buď musia niečo pestovať, chovať, alebo podnikať. Ak po piatich rokoch preukážu, že s darovanou pôdou dobre hospodária, budú mať možnosť si ju kúpiť alebo prenajať za výhodných podmienok. Ale už nie zadarmo.

Nehostinný hektár

Nevýhodou je, že Jakutsko, Sachalin, Chabarovský, Amurský či Magadanský kraj alebo Čukotka, kde sa nachádza ponúkaná pôda, sú oblasti krajne nehostinné. Napriek tomu podľa minuloročných sociologických prieskumov bolo asi 20 percent Rusov ochotných sem kvôli pozemku odísť.

Nakoniec sa ale zrejme k odvážnemu kroku odhodlá oveľa menej ľudí. Napriek tomu aj nezávislí ekonómovia hodnotia iniciatívu ako jednu z tých lepších. Kritizujú však, že jeden hektár je príliš málo. Podľa šéfa ekonomického inštitútu Ruskej akadémie vied Leonida Vardomského nie je jeden hektár pre bohatých oligarchov nič, pre chudobných je to zase veľa, lebo im bude chýbať základný kapitál, aby vôbec s niečim začali.

Navyše pri podrobnejšom čítaní zákona vyjde najavo, že ponúkané pozemky sa nachádzajú v osamelých lokalitách - nesmú byť bližšie ako 10 kilometrov od malých miest, a bližšie ako 20 kilometrov od veľkých.

Na samote pri lese

Štvorčlenná rodina z európskej časti Ruska, ktorá by získala štyri hektáre, sa tak ocitne prakticky na samote, často bez elektriny, plynu či spojenia so svetom. Podľa Vardomského je vzhľadom k nepriaznivej demografickej situácii nemysliteľné, aby sa z európskej časti na východ presťahovalo 5-7 miliónov ľudí, čo by bolo potrebné. Možno vraj počítať maximálne s 200 tisíckami.

Od rozpadu Sovietskeho zväzu sa zo Sibíri vysťahovali dva milióny ľudí. Na ich miesta sa tlačia z juhu Číňania. Aj oni sú pravdepodobne dôvodom, prečo sa prezident Putin snaží, aby ekonomickou krízou zdeptaní Rusi vyrazili hľadať nové perspektívy. Podobne, ako ich kedysi hľadali Európania v Amerike.

01 - Modified: 2016-04-16 09:47:24 - Feat.: 0 - Title: Putin zarobil za rok „iba“ 119-tisíc eur. Dokonca menej, ako jeho hovorca
01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:16