Na päťdesiatročnom manažérovi, ktorý bol od začiatku jedným z favoritov na post uvoľnený Wernerom Faymannom, sa podľa webu rakúskeho denníka Kurier zhodli špičky sociálnej demokracie.Reuters
StoryEditor

Rakúsko pozná svojho nového kancelára. Vládu povedie doterajší šéf železníc

12.05.2016, 16:45
Autor:
ČTKČTK
Novým rakúskym kancelárom sa podľa webu denníka Kurier stane doterajší šéf rakúskych železníc Christian Kern.

Na päťdesiatročnom manažérovi, ktorý bol od začiatku jedným z favoritov na post uvoľnený Wernerom Faymannom, sa podľa webu rakúskeho denníka Kurier zhodli špičky sociálnej demokracie. V piatok by jeho nomináciu mali oznámiť verejnosti.

Faymann rezignoval prekvapivo začiatkom týždňa pre to, že stratil podporu časti členov sociálnej demokracie (SPÖ) po neúspechu straníckeho kandidáta v prvom kole prezidentských volieb. Vedenie vlády dočasne prevzal predseda ľudovej koalície (ÖVP) Reinhold Mitterlehner.

„Ľudovci“ sa zatiaľ k špekuláciám o možných kandidátoch na kancelára nechceli príliš vyjadrovať, stanovili si ale trojicu podmienok pre pokračovanie vo vláde veľkej koalície. Tá najdôležitejšia sa týka udržania reštriktívnej migračnej politiky.

Kern sa narodil 4. januára 1966 vo Viedni, kde sa venoval mediálnym štúdiám. Potom pracoval ako novinár alebo asistent sociálnodemokratického štátneho tajomníka pre verejnú službu Petera Kostelku. Skúsenosti má aj z rakúskej energetickej spoločnosti, rakúske železnice vedie od roku 2010.

Päťdesiatnik, ktorý by mal prevziať aj vedenie sociálnej demokracie, neprichádza počas jednoduchej situácie. SPÖ je v kríze, ku ktorej výrazne prispel prepad jej kandidáta Rudolfa Hundstorfera vo voľbách hlavy štátu. Hundstorfer získal len jedenásť percent hlasov a výrazne zaostal za víťazom prvého kola Norbertom Hoferom z populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

Práve tá by pravdepodobne vyhrala, ak by sa teraz v Rakúsku uskutočnili predčasné parlamentné voľby. Aj preto je podľa komentátorov v záujme ako sociálnych demokratov, tak ľudovcov, pokračovať v koaličnej vláde. Očakávajú sa pritom zmeny na niektorých ministerských postoch.

01 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 02 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 03 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 04 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 05 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 01:12