Dilma RouseffováReuters
StoryEditor

Brazílska prezidentka zosadená. Jej nádej je malá a prevaha odporcov veľká

12.05.2016, 14:32
Autor:
ČTKČTK

Brazílsky senát dnes odhlasoval dočasné zosadenie prezidentky Dilmy Rousseffovej a zahájil tým proces jej definitívneho odvolania, ktorý môže trvať pol roka. Rousseffová dnes úrad odovzdá viceprezidentovi Michelovi Temerovi, ale chce odvolať väčšinu terajších ministrov. Temer je pripravený vymenovať nový kabinet, ktorého zloženie pripravoval v minulých dňoch. Rousseffová je obviňovaná z manipulácie s údajmi o rozpočte, čo vraj využila k svojmu znovuzvoleniu v roku 2014.

Pre jej dočasné odvolanie sa dnes vyslovilo po viac ako dvadsaťhodinovom rokovacom maratóne 55 senátorov, proti bolo 22. Na prijatie rozhodnutia stačila prostá väčšina z 81 členov senátu. Pre Rousseffovovú začína 180-dňové obdobie, počas ktorého bude dočasne zbavená funkcie, aj keď titul, rezidencia, ochranka a právo cestovať jej zostáva. Bude dostávať tiež plat, aj keď nie je jasné, či v plnej výške.

Senát sa teraz bude zaoberať jej vinou v prípade manipulácie s rozpočtom a o výsledku rozhodne novým hlasovaním, kedy už bude potrebná najmenej dvojtretinová väčšina. Pokiaľ bude verdikt znieť v neprospech Rousseffovej, príde tak prvá žena na čele Brazílie o funkciu definitívne a navyše sa nebude smieť osem rokov o žiadnu volenú funkciu uchádzať. Nádej, že senát prezidentku podporí, je podľa pozorovateľov malá, pretože dnešná voľba ukázala, akú veľkú prevahu má opozícia.

Rousseffová vinu popiera a tvrdí, že je obeťou prevratu. Aj jej odporcovia, z ktorých mnohí si želajú usporiadanie predčasných volieb, uznávajú, že v rámci korupčného prostredia brazílskej politiky, patrí Rousseffová k najmenej skorumpovaným. Navyše sa poukazuje na to, že o prezidentkynom osude rozhodovali tí, ktorí patria k najskorumpovanejším - 33 senátorov bolo totiž obvinených alebo je vyšetrovaných kvôli finančným podvodom.

Jedným z dôvodov prepadu jej pôvodne vysokej obľuby je mimoriadne zlá hospodárska situácia krajiny, ktorú chce Temer, ktorý patrí ku strojcom impeachmentu, napraviť.

Odovzdanie právomocí medzi Rousseffovou a Temerom má mať komornú podobu - prezidentka bude oficiálne informovaná o výsledku senátneho hlasovania a jeho dôsledkoch pre ňu, Temer dostane oznámenie, že musí prevziať vedenie štátu. Temer, ktorému hrozí impeachment z rovnakých dôvodov ako Rousseffovej, má mnoho odporcov najmä medzi členmi Strany pracujúcich (PT), ku ktorej patrí Rousseffová. Už vo chvíli, keď sa hlasovalo v senáte, vyšli stúpenci PT do ulíc brazílskych miest, pred budovou parlamentu v Brazílii sa stretli tábory oponentov a stúpencov Rousseffovej, takže musela zasiahnuť polícia.

Rousseffová sa ujala prezidentského úradu 1. januára 2011 a druhýkrát bola zvolená roku 2014. Zvíťazila vtedy ale až v druhom kole rozdielom iba troch percent nad Aéciom Nevesom, ktorý teraz vedie brazílsku opozíciu a patrí k iniciátorom ťaženia proti Rousseffovej. Brazílsky najvyšší súd dnes povolil začať vyšetrovanie Nevesa za korupciu. Podľa žalobcov je zapojený do korupčnej schémy okolo štátnej ropnej spoločnosti Petrobras - panuje podozrenie, že na Nevesovom konte skončilo nešpecifikované množstvo peňazí zo štátnych podnikov spojených s touto kauzou.

Len niekoľko hodín po tom, ako brazílsky Senát rozhodol o dočasnom suspendovaní Rousseffovej, bol dnes odvolaný aj celý jej vládny kabinet, napísala agentúra AP.

Internetový portál G1 televízie Globo, uviedol že informácia o odvolaní 27 ministrov Rousseffovej vlády bola zverejnená v dnešnom vydaní vládneho vestníka.

Medzi odvolanými členmi Rousseffovej kabinetu je aj jej predchodca a učiteľ, bývalý prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Odvolanie vlády a predchádzajúce suspendovanie Rousseffovej znamená, že jej nástupca, doterajší viceprezident Michel Temer bude môcť ešte dnes zložiť prezidentský sľub.

01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 03 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 04 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 05 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:22