StoryEditor

Kľúčovú rolu v povojnovom Iraku zohrá OSN

25.03.2003, 23:00

"OSN by mala zohrávať kľúčovú rolu v povojnovom Iraku," vyhlásil včera britský premiér Tony Blair na tlačovej konferencii a dodal, že ide o jednotný postoj Londýna a Washingtonu. Blair zároveň zdôraznil, že územná integrita Iraku zostane zachovaná, s čím musí počítať aj Turecko. Ministerský predseda oznámil, že dnes odcestuje do Camp Davidu, kde bude rokovať s prezidentom USA Georgeom W. Bushom o pokračujúcej vojne v Iraku a zajtra by sa mal v New Yorku stretnúť s generálnym tajomníkom OSN Kofim Annanom, s ktorým by mal diskutovať o humanitárnych projektoch a budúcnosti krajiny po páde Saddámovho režimu.
Blair povedal, že za kritickú humanitárnu situáciu Iračanov nenesie zodpovednosť vojna, ale pokračujúca Saddámova politika. Až 60 percent irackej populácie je závislých od potravinovej pomoci poskytovanej OSN v rámci programu ropa za potraviny a takmer 50 percent Iračanov žijúcich na vidieku nemá prístup k pitnej vode. Veľká Británia a USA sa budú snažiť obnoviť program ropa za potraviny čo najskôr.
Britský premiér sa vyjadril aj k postupu spojeneckých vojsk a vyhlásil, že v procese odstránenia Saddáma Husajna sa "veľa dosiahlo". Aj irackému ľudu adresoval posolstvo: "Tentoraz vás nesklameme. Zvrhneme Saddáma a jeho režim."
Al-Džazíra po anglicky
Arabská spravodajská stanica Al-Džazíra spustila webovú stránku so správami v anglickom jazyku. Počet príspevkov je však veľmi obmedzený a všetky sú zamerané na informovanie o irackom konflikte. Stanica vo svojom spravodajstve spochybňuje prístup a objektivitu západných médií a kladie si otázky typu: "Ovplyvnila izraelská loby túto vojnu?" Informovala včera americká televízna stanica MSNBC.
Al-Džazíra je spravodajskou televíziou vysielajúcom v arabskom jazyku z centrály v Katare. Často si pohnevala americkú administratívu, ktorá ju obviňuje zo zaujatého a nezodpovedného informovania. Televízia niekoľkokrát odvysielala posolstvá Usámu bin Ládina, vodcu teroristickej siete Al-Kajdá. V paľbe kritiky sa ocitla cez víkend, keď zverejnila zábery amerických vojnových zajatcov.
Reportérov Al-Džazíry medzitým vypovedali z newyorskej burzy (NYSE). Hovorca NYSE Ray Pellecchia tento krok odôvodnil slovami: "Sústredíme sa na siete, ktoré sa informujú o obchode zodpovedne a uvážlivo," pričom dodal, že museli znížiť stav novinárov na burze z bezpečnostných dôvodov. Pellecchia však odmietol tvrdenia, že dôvodom bolo vojnové spravodajstvo stanice. Arabskú televíziu sleduje celosvetovo až 35 miliónov divákov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 13:14