Islamský štátReuters
StoryEditor

Slučka sa uťahuje. Islamský štát vyhlásil vo svojom "hlavnom meste" výnimočný stav

14.05.2016, 13:21
Autor:
ertert
Islamský štát vo svojej bašte v sýrskom meste Rakka vyhlásil výnimočný stav. Oznámilo to velenie americkej armády.

Džihádisti tak reagujú na možnú ofenzívu opozičných síl. Na bojiskách v Líbyi sa naopak Islamský stať dočkal veľkej podpory. Prehĺbil tu spoluprácu s nigérijskou organizáciou Boko Haram.

O vyhlásenie výnimočného stavu v Rakka sa v posledných dňoch začína hovoriť na sociálnych sieťach aj islamistických diskusných fórach. "Zaznamenali sme tu vyhlásenie výnimočného stavu v Rakka, nech už to v praxi znamená čokoľvek," povedal serveru CNN plukovník Steve Warren, hovorca spojeneckých síl v Sýrii a Iraku. "Vieme, že sa náš nepriateľ cíti v ohrození, čo by tiež mal," dodal Warren.

Na sociálnych sieťach sa medzi džihádistami živo diskutuje o možnom útoku na Rakka. Stúpenci Islamského štátu preto v meste začali rozmiestňovať svojich bojovníkov a snažia sa zakryť všetky potenciálne citlivé ciele pre bombardovanie či ostreľovanie bezpilotnými lietadlami.

"Majú informácie o tom, že Sýrske demokratické sily (SDF) spoločne so sýrsko-arabskou koalíciou operujú na východ aj západ od mesta. Obe tieto oblasti sú zabezpečené a SDF tu koncentrujú svoje bojové jednotky," vysvetľuje Warren. Možný finálny útok na Rakka, ktorý by mesto oslobodil od Islamského štátu, potvrdil aj hovorca SDF Tádžir Koban. V rámci opozičných síl v Sýrii dlhodobo spolupracujú aliancie kurdských, arabských, asýrskych, arménskych a turkménskych milícií.

Prípravy na obranu Rakka

Podľa vysoko postavených činiteľov amerického ministerstva obrany teraz Islamský štát môže reagovať na plánovaný útok presunom techniky a prípravou obrany hlavného mesta kalifátu. Presuny techniky a vrchného velenia islamistov však môžu vo výsledku pomôcť nepriateľovi pri špionáži a prípadných útokoch na kľúčové postavy Islamského štátu. Skloňované je v tejto súvislosti najmä meno vodcu Islamského štátu Abú Bakr al-Bagdádího. Tajné služby v súčasnosti nemajú presné informácie, či sa al-Bagdádí stále ukrýva v Rakka, alebo sa tajne presunul do inej oblasti kontrolovanej Islamským štátom.

Americký prezident Barack Obama v apríli vyhlásil, že Islamský štát začína pomaly ale isto prehrávať. Obama tiež uviedol, že počet ozbrojencov v radoch džihádistov je na najnižšej úrovni za posledné dva roky. V Iraku Islamský štát stratil 40 percent územia, v Sýrii desať percent.

Paktovanie s Boko Haram v Líbyi

Strasti v Sýrii a Iraku Islamský štát zaháňa v Líbyi, kde úplne kontroluje strategicky významné mesto Derna na severe krajiny. Podľa námestníka šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena sa tu navyše Islamský štát teší stále väčšej obľube medzi bojovníkmi nigérijskej teroristickej organizácie Boko Haram. Tí údajne do Líbye posielajú svojich bojovníkov a na oplátku získavajú materiálnu podporu, píše server The Guardian.

"Zdá sa, že komunikácia Boko Haram je čím ďalej tým efektívnejšia. Asi majú prospech z pomoci od Islamského štátu," citovala agentúra Reuters Blinkena. "Sú to náznaky toho, že je medzi nimi viac kontaktov a viac spolupráce. My to veľmi starostlivo sledujeme, pretože to chceme zaraziť," povedal americký diplomat nigérijským novinárom.

Sunnitskí fundamentalisti z Boko Haram terorizujú nielen severovýchod Nigérie, ale aj prihraničné oblasti susedných štátov - Kamerunu, Nigeru a Čadu. Zo všetkých týchto oblastí chcú vytvoriť štát s prísnymi pravidlami islamského práva šaría.

V regióne s radikálmi bojuje medzinárodná vojenská misia, do ktorej Nigéria, Niger, Čad, Kamerun a Benin poslali celkom 8 700 ľudí. Organizácia Amnesty International tvrdí, že milície od roku 2014 uniesli asi 2 000 detí a že mnohé z nich sú sexuálne zotročené alebo nútené bojovať. Niektoré boli vycvičené k samovražedným misiám.

01 - Modified: 2024-05-02 20:54:40 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol vzdušným úderom budovu sýrskych bezpečnostných síl v Damasku 02 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 05 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 20:23