StoryEditor

Kalousek -- muž, ktorý diktuje Grossovi

17.08.2004, 00:00
Kto je najsilnejším mužom novej českej vlády? Nie je to šéf sociálnych demokratov a premiér Stanislav Gross, ale predseda ľudovcov Miroslav Kalousek. A to napriek tomu, že ani nie je členom vládneho tímu.

Spoločenská únava
Kalouskovu silnú pozíciu najlepšie dokresľujú informácie médií o snahách nového premiéra zostaviť vládny tím a dať mu program. V závere minulého týždňa denník Právo uviedol, že medzi Grossom a Kalouskom "lietali iskry tak silno, že chvíľu to vyzeralo na možný krach koaličnej vlády skôr ako začala úradovať". O čo išlo? Predseda KDU-ČSL vraj vo štvrtok telefonoval premiérovi a odmietol podporiť text programového vyhlásenia vlády, pretože to sú "socialistické táraniny". Gross mal následne pred poslancami ČSSD povedať, že Kalousek bol asi "spoločensky unavený". Keď sa to šéf ľudovcov dozvedel, vyhlásil, že jeho strana môže vystúpiť z vlády. Nakoniec sa to všetko urovnalo. Gross povedal, že namiesto výrazu "spoločensky unavený" hovoril o "náročnom večernom programe" a myslel tým, že Kalousek pracoval dlho do noci. Kalousek zasa oficiálne vyhlásil, že rokovanie o programe žiadal odložiť, lebo text dostal neskoro a zdal sa mu ešte dosť "surový".

Čoraz silnejší
Od júna, keď padla vláda Vladimíra Špidlu, si Kalousek stále posilňoval svoju pozíciu. Keď ČSSD, ale aj koaličná US-DEU, špekulovali o tom, ako by mohla vyzerať nová vláda, KDU-ČSL sa do nebezpečných debát nepúšťala. Zatiaľ čo sociálni demokrati koketovali s myšlienkou spolupráce s komunistami a US-DEU nevylučovala možnosť odísť do opozície, Kalousek tvrdohlavo obhajoval doterajší model trojkoalície. Nakoniec mal pravdu - aj Gross si v snemovni musí vystačiť iba s najtesnejšou väčšinou 101 hlasov.
Kalousek "ukázal ramená" pri prerozdeľovaní postov v novom kabinete. ČSSD chcela od KDU-ČSL ministerstvo zahraničia, ľudovci sa však ubránili a ostali im aj rezorty dopravy a životného prostredia. Gross ustúpil aj napriek nevôli vplyvnej časti sociálnych demokratov.
Tvrdý konflikt medzi šéfmi sociálnych demokratov a ľudovcov nastal v otázke Kalouskovej účasti vo vláde. Už koncom minulého roka, keď Kalousek na čele KDU-ČSL vystriedal ministra zahraničia Cyrila Svobodu, prišla ČSSD s požiadavkou, aby sa stal členom kabinetu. Ale Kalouskovi sa nechcelo ísť do vlády, iba mimo nej si mohol zachoval značnú nezávislosť od politiky sociálnych demokratov. Na nekonečné otázky novinárov, za akých okolností by išiel do vlády, odpovedal: "Hovorím vám, že nepožadujem žiaden párok a vy sa ma pýtate, či ten párok chcem s horčicou alebo kečupom." Pre časopis Týden však začiatkom roka pripustil, že keby sa tvorila nová vláda, asi by mal záujem o ministerské kreslo. To však pri zostavovaní Grossovho kabinetu nepotvrdil. Kalousek si totiž chcel udržať aktuálne posty ľudovcov, členom vlády by sa tak mohol stať iba vtedy, keby mu nový premiér ponúkol ešte jedno kreslo navyše. To v ČSSD, samozrejme, neprešlo. Nehovoriac o tom, že Kalousek mal záujem iba o jediný rezort - ministerstvo financií. Predseda ľudovcov v súčasnosti šéfuje v snemovni rozpočtovému výboru a Kalousek tvrdil, že si chce udržať vplyv na výdavky vlády. "Som pripravený svoju pozíciu vymeniť za ministerstvo financií, ale nie som pripravený vyprázdniť obidve pozície," hovoril. Kalousek totiž neverí, že Grossova vláda dodrží zámer udržať schodok verejných financií na úrovni 90 miliárd korún.
Ďalším dôkazom, že Kalousek od sociálnych demokratov dostane vždy to, čo žiada, je kauza českého eurokomisára. Ľudovci boli od začiatku proti bývalému komunistovi Pavlovi Teličkovi. ČSSD ich však vo vláde prehlasovala. Otázka sa otvorila znova po vypuknutí vládnej krízy. A čuduj sa svete, ČSSD zrazu nemala nič proti tomu, aby Telička z komisie odišiel, hoci má mandát až do roku 2009. Treba povedať, že sa im to aj hodilo - aspoň mali kam "upratať" expremiéra Špidlu.

Vulgárny konzervatívec
Kto je vlastne Miroslav Kalousek? Dlhé roky o ňom česká verejnosť veľa nevedela, hoci bol podpredsedom ľudovcov. Ich bývalý šéf, zosnulý Josef Lux, sa už v polovici 90. rokov o Kalouskovi vyjadril ako o svojom nástupcovi. V tom čase pôsobil na ministerstve obrany, kde realizoval viacero čudných obchodov. Odsúhlasil napríklad nákup padákov, ktoré mali jedinú chybu - nie vždy sa otvorili.
Šéfom ľudovcov sa Kalousek stal v novembri minulého roka, keď v hlasovaní porazil Cyrila Svobodu. Nový predseda sľúbil návrat k tradičným ľudoveckým a kresťanským hodnotám. Kalousek brojí proti potratom, drogám i registrovanému partnerstvu osôb rovnakého pohlavia.
Je o ňom všeobecne známe, že mimo mikrofónu rád používa vulgárne slová a tiež často popíja alkohol (najmä škótsku whisky). Grossova narážka o "spoločenskej únave" nebola náhodná.
Nebojí sa tiež priznať, čo politika preňho znamená. "Čo iného je politická strana než nástroj na uplatnenie moci v záujme nejakej skupiny voličov? Najväčší hriech každého politika je odriekať si tú moc. Je uplatniteľná najmä v personálnej oblasti. Politická strana nie je nič iné ako personálna agentúra, ktorá do kľúčových pozícií dosadzuje osobnosti, o ktorých je presvedčená, že sú schopné realizovať programové priority," povedal nedávno Kalousek pre časopis Týden.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:57