StoryEditor

Kanadský premiér Trudeau rieši problém, udrel opozičnú poslankyňu

19.05.2016, 18:24
Autor:
ČTKČTK
Aféra "Elbowgate" sa zrodila počas vyhroteného rokovania o návrhu zákona o asistovanej samovražde.

Kanadský premiér Justin Trudeau patriaci k najpopulárnejším politikom v krajine rieši nepríjemný problém. Jedna z opozičných poslankýň tvrdí, že ju počas stredajšej vypätej situácie v parlamente udrel lakťom do hrude. Líder liberálov sa neskôr za incident ospravedlnil.

Aféra, ktorú kanadské médiá prekrstili na "Elbowgate" (elbow = lakeť), sa zrodila počas vyhroteného rokovania o návrhu zákona o asistovanej samovražde. Trudeau sa podľa záznamu zverejneného televíziou CBC vydal usadiť na miesto konzervatívneho poslanca, ktorý sa nemohol predrať cez dav diskutujúcich zákonodarcov. Pritom došlo ku kontaktu s poslankyňou stredoľavej Novej demokratickej strany (NDP) Ruth Ellen Brosseaouvej.

Stret zo záznamu nie je príliš viditeľný, politička ho však označila za "úder lakťom do hrudníka", kvôli ktorému musela opustiť sálu a prišla o hlasovanie. "Ktorý muž strká lakťom do ženy? Je to trápne! Ste trápny!" kričal vzápätí na Trudeaua šéf NDP Tom Mulcair.

Trudeau, ktorého charizma pomohla liberálom jasne vyhrať minuloročné voľby a ktorý je považovaný za politika, ktorému patrí budúcnosť, sa podľa kanadských médií dopustil prvého verejného prešľapu. Vzápätí po incidente sa za svoje správanie ospravedlnil. "Bezvýhradne sa ospravedlňujem za svoje správanie a za svoje činy," predniesol premiér na adresu poslankyne, ktorá sa neskôr vrátila do rokovacej sály.

Kým v zákonodarných zboroch niektorých krajín nie sú strkanice nijak výnimočné, v Kanade ide o celkom ojedinelý incident. Vzbudil veľký ohlas na sociálnych sieťach, kde sa stal zďaleka najdiskutovanejšou témou dňa. Zatiaľ čo podľa niektorých názorov si známy zástanca rodovej rovnoprávnosti vyslúžil drobný zlý bod u žien, ktoré ho vlani vo veľkom volili, ďalší ľudia s nadsádzkou tvrdia, že premiér len fyzicky demonštroval razantné presadzovanie zákonov, ktoré od volieb charakterizuje vládu liberálov.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:08