MansúrReuters
StoryEditor

Americký dron zabil vodcu Talibanu. Bude to mať dôsledky na mierové rokovania

22.05.2016, 08:51
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Vysoký veliteľ Talibanu potvrdil usmrtenie jeho vodcu mullu Achtara Mansúra pri útoku amerického bezpilotného lietadla.

Bezpilotné lietadlá americkej armády v sobotu zaútočili na vodcu afganského Talibanu mullu Muhammada Mansúra a zabili ho. Úder, ktorý schválil Biely dom, sa odohral v opustenej oblasti na hraniciach medzi Afganistanom a Pakistanom. Informovali o tom agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na nemenovaného vládneho činiteľa. Pentagon útoky zamerané na Mansúra potvrdil.

Mansúrova smrť bude mať dôsledky na zablokované mierové rokovania medzi Talibanom a afganskou vládou. Vplyv to bude mať aj na samotný Taliban, ktorého niektoré súperiace frakcie Mansúra ako najvyššieho vodcu odmietali. Úder naznačuje posun americkej vlády k rozhodným zásahom pri riešení situácie v Afganistane, kde Taliban kontroluje najväčšie územie od roku 2001, kedy jeho vládu zvrhla intervencia Američanov a ich spojencov.

"Výsledky útoku stále hodnotíme a viac informácií poskytneme, keď budú k dispozícii," oznámil hovorca Pentagonu Peter Cook. Podľa činiteľa amerického ministerstva zahraničia ale prišiel pri útoku o život Mansúr a zrejme aj niektorí ďalší bojovníci Talibanu.

Americký činiteľ agentúre AP povedal, že útok niekoľkých dronov na mužov, ktorí išli vo vozidle na pakistanskej strane hranice, schválil prezident Barack Obama.

Mulla Mansúr nahradil vlani v lete na čele islamistických radikálov mullu Muhammada Umara, ktorého utajovanú smrť Taliban potvrdil vlani v júli až po dvoch rokoch. Mansúr bol predtým Umarovým najbližším poradcom. Jeho nástup do čela Talibanu ale vyvolal vo vnútri organizácie rozkol a množstvo Talibancov prešlo ku konkurenčným a extrémnejším organizáciám typu Islamský štát.

Pentagon označil Mansúra za "prekážku mieru a zmierenia medzi vládou Afganistanu a Talibanom". Podľa ministerstva bol vodca Talibanu aktívne zapojený do plánovania útokov proti afganským a spojeneckým silám. Hovorca Pentagonu Cook uviedol, že Mansúr ostatným vodcom Talibanu zakazoval účasť na mierových rokovaniach.

Členovia amerického Kongresu útok ocenili. Demokrat Adam Schiff, ktorý je členom výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby, povedal, že keby sa Mansúrova smrť potvrdila, bola by to pre Taliban veľká rana, nie ale taká, aby sa USA mohli z konfliktu v krajine stiahnuť. Republikán John McCain uviedol, že "zo spravodlivého konca" vodcu Talibanu má radosť, vyzval ale koalíciu k ďalším útokom na toto hnutie.

Taliban uchvátil v Afganistane moc v roku 1996 a zaviedol v krajine diktatúru na základe islamského práva šaría. Takmer 15 rokov po jeho zvrhnutí je však v krajine stále okolo 13 000 zahraničných vojakov, aj keď väčšina z nich sa zaoberá výcvikom príslušníkov domácej armády a polície.

01 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 02 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 03 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 05 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:47