hofer bellenReuters
StoryEditor

Infarktové finále. Populista Hofer vedie, rozhodne hlasovanie poštou

22.05.2016, 21:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Meno nového rakúskeho prezidenta bude známe až v pondelok.

Najväčšiu nádej získať úrad rakúskeho prezidenta má podľa predbežných výsledkov Norbert Hofer kandidujúci za pravicovo populistickú Slobodnú stranu Rakúska (FPÖ). Podľa portálu ministerstva vnútra dnes získal 51,9 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho rival zo strany Zelených Alexander Van der Bellen dostal 48,1 percenta hlasov.

Rozhodnuté ale nie je, pretože vo výsledku nie sú započítané korešpondenčné hlasy. Konečné výsledky tak budú známe až v pondelok, čo už v rozhovore so stanicou ORF Hofer uznal.

"Budeme si musieť počkať do zajtra," povedal Hofer, ktorý sa počas volebnej kampane vymedzil proti prisťahovalectvu, migrantom aj Európskej únii. "Toto si nikto z nás neželal. Obaja sme sa chceli dobre vyspať," dodal. Rovnaký názor na výsledky volieb vyslovil aj Van der Bellen.

Hofer podľa ministerstva vnútra zvíťazil s výnimkou Vorarlberska a Viedne vo všetkých spolkových krajinách, Van der Bellen ale v jednotlivých krajinách uspel vo veľkých mestách. S predbežnými výsledkami môžu výrazne zamiešať korešpondenčné hlasovacie lístky, ktorých bolo vydaných takmer 900 000, čo je rekordné množstvo. Odhaduje sa, že korešpondenčne nakoniec hlasovalo okolo 700 000 voličov. Takto odovzdané hlasy budú spočítané v pondelok.

Odhady výsledkov korešpondenčného hlasovania podľa portálu kurier.at pripisujú Hoferovi aj Van der Bellenovi zhodne po päťdesiatich percentách hlasov. V prvom kole korešpondenčné hlasovanie vyhral Van der Bellen, vďaka čomu v celkovom výsledku pripravil Hofera o 1,3 percentuálneho bodu, poznamenala DPA.

Volebná účasť dnes predstavovala 60,7 percenta a po započítaní odhadu odovzdaných korešpondenčných hlasov potom bude okolo 72 percent. Pre porovnanie, pred mesiacom v prvom kole hlasovalo 68,5 percenta voličov. Oproti prezidentským voľbám v roku 2010 volebná účasť výrazne vzrástla, vtedy sa hlasovania zúčastnilo 53,6 percenta oprávnených voličov.

Voľby sú tiež ostro sledované v zahraničí, pretože by sa v prípade Hoferovho víťazstva do čela štátu prvýkrát od konca druhej svetovej vojny postavil zástupca populistickej pravice. Výhra kandidáta Slobodných by bola navyše ďalším dôkazom o raste populistických a euroskeptických strán v Európe. Hofer si je povesti FPÖ očividne vedomý, dnes preto v rozhovore so zahraničnými novinármi vyhlásil, že je "v pohode" a že nie je žiadnou nebezpečnou osobou.

DPA označila dnešné druhé a záverečné kolo prezidentských volieb v Rakúsku za infarktové finále a hlasovanie bez výsledku. Agentúra tiež uviedla, že ak by po započítaní korešpondenčných lístkov obaja kandidáti získali rovnaký počet hlasov, muselo by sa konať ďalšie kolo volieb.

01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:00