StoryEditor

Ruskí dedinčania sa s prosbou o zavedenie plynu obrátili na úhlavného nepriateľa propagandy

25.05.2016, 09:39
Autor:
ČTKČTK
Päť stoviek dôchodcov márne čaká na plynofikáciu ich obce. Keďže im vlastní nepomohli, pomoc hľadajú za hranicami.

Viac ako 500 ruských penzistov z dedín v okolí Moskvy sa po desiatich rokoch márnych žiadostí, prosieb a sťažností k miestnym úradom o zavedenie plynu rozhodli svoju žiadosť predložiť priamo americkému prezidentovi Barackovi Obamovi. Pod petíciou so žiadosťou do Bieleho domu o plynofikáciu dedinou jegorjevského okresu zhromaždil aktivista Valerij Slesarev celkom 531 podpisov, s ktorými sa vydal na americké veľvyslanectvo. O odovzdaní petície informovala moskovská tlač.

"Penzisti, ktorí si doma musia kúriť drevom z popadaných stromov, dúfajú v odozvu od vodcu Spojených štátov. Úrady v Jegorjevsku pritom tvrdia, že plynofikácia postupuje vysokým tempom," napísal o situácii spravodajský server Newsru.com.

Musia kupovať uhlie

Slesarev tvrdí, že v okrese nie je možné kúpiť ani palivové drevo, aby ľudia boli nútení kupovať uhlie. To si ale penzisti a vojnoví veteráni nemôžu dovoliť. Po vyčerpaní všetkých možností, ako na situáciu upozorniť ruských mocipánov, sa Slesarev rozhodol hľadať pomoc u šéfa Bieleho domu, teda úhlavného nepriateľa v očiach protizápadnej propagandy v ruských štátnych televíziách.

Okresné úrady sa obhajujú tým, že vlani zaviedli plyn v piatich obciach a tento rok pribudne ďalších 13, čo okres radí na popredné priečky v oblastnom meradle. Avšak niektoré obce, kde zostala len hŕstka penzistov, sa plynu skrátka nedočkajú.

Obracať sa priamo na najvyššiu inštanciu má v Rusku dlhú tradíciu, zvyčajne však najpovolanejším adresátom býva vládca Kremľa. Najvhodnejšou príležitosťou býva každý rok niekoľkohodinová debata prezidenta Vladimira Putina s národom, vysielaná v priamom televíznom prenose. 

Televízny rozhovor prostého sťažovateľa so šéfom štátu, napríklad o chýbajúcom vodovode či verejnom osvetlení, máva, na predtým nevšímavé úrady, priam zázračné účinky - a tiež v minulosti spoľahlivo zvyšoval Putinovu obľubu.

Ťažký život sťažovateľa

Slesarev s úradným molochom bojuje dlhé roky. Za tú dobu zažil nielen schôdzky s gubernátorom, ale tiež sa ocitol v cele väznice, alebo mu neznámi páchatelia spálili saunu a vyhodili do povetria obchod. Svojho času mu sponzor daroval auto - a vzápätí mu v poštovej schránke pristála úradná výzva na zaplatenie dane z dopravného prostriedku.

Márne argumentoval, že ako invalid je od dane oslobodený. Úradníci mu len odporučili, nech sa radšej uspokojí s invalidným vozíkom, posťažoval si v liste Moskovskij komsomolec.

01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 15:47:09 - Feat.: - Title: Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident 03 - Modified: 2024-04-23 15:10:12 - Feat.: - Title: Rusko zamietlo odvolanie amerického novinára Gershkovicha proti predĺženiu väzby, je obvinený zo špionáže 04 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva 05 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:29