Islamský štát používa propagandu Sovietskeho zväzu alebo nacistov, ktorá hlása, že každý môže prispieť k budovaniu islamskej utopickej spoločnosti.REUTERS/Khalil Ashawi
StoryEditor

Doktor z Británie lieči pre Islamský štát. Neveriacim praje krutú smrť

26.05.2016, 11:22
Autor:
ertert
Palestínsky lekár s britským občianstvom, ktorý opustil lukratívnu prácu v Európe, za sebou nechal manželku a dve deti a vydal sa na bojisko v Sýrii.

Isam Abuanza, 37-ročný Palestínčan s britským občianstvom, si svoj sen stať sa lekárom splnil už v roku 2003, keď úspešne dokončil vysokú školu v irackom Bagdade. Po invázii amerických vojsk však musel na lekársku prax na dlhú dobu zabudnúť. Jeho novým domovom sa stala Veľká Británia, kde v roku 2009 získal lekársku licenciu britskej Národnej zdravotnej služby (NHS). Pracoval v niekoľkých nemocniciach, píše iDnes.cz.

Bol umierneným veriacim a na sociálne siete umiestnil aj videá, na ktorých sa pokojne modlí priamo v nemocnici. Doma žil spokojným životom. Staral sa o manželku a dve deti. Na diskusných fórach však varoval potenciálnych záujemcov o lekársku prax zo zahraničia, že v Británii sa k nim NHS príliš dobre správať nebude. Krátko po príchode do Sýrie sa Abuanza stal jedným z oficiálnych lekárov Islamského štátu. Na sociálnych sieťach písal o strastiach medicínskej praxe v extrémnych podmienkach. Facebook/Issam Abuanza

„Bol to milý mladý muž. Veľmi moderný. Vôbec nechápem, čo sa s ním stalo a kto ho nasmeroval na dráhu teroru,“ povedala BBC Abuanzaova sestra Najla a dodala, že jeho rodičia mu cestu do radov Islamského štátu nikdy neodpustia.

Abuanza prekročil hranice Sýrie 26. júla 2014, krátko po tom, čo Islamský štát vyhlásil na území Sýrie a Iraku vlastný kalifát. Ako všetci ostatní regrúti musel prejsť registráciou pod patronátom džihádistov. Veľká časť registračných dokumentov pred niekoľkými týždňami unikla na verejnosť. Abuanza v dotazníku uviedol, že je lekárom, ktorý sa špecializuje na endokrinológiu, teda liečbu a diagnózu hormonálnych porúch. V januári 2015 potom na Facebooku oslavoval teroristické útoky na redakciu magazínu Charlie Hebdo. Facebook/Issam Abuanza

Krátko po príchode do Sýrie sa Abuanza stal jedným z oficiálnych lekárov Islamského štátu. Na sociálnych sieťach písal o strastiach medicínskej praxe v extrémnych podmienkach. „Máme tu veľa poranení chrbtice, ktoré paralyzujú našich bojovníkov. Je to dané aj tým, že tu nemáme chirurgov, ktorí sa špecializujú na chrbticu,“ povedal v jednom z príspevkov.

Abuanzov príbeh si všimola aj britská tlač:

Aby povýšil zdravotnú starostlivosť v kalifáte, snažil sa do radov Islamského štátu nalákať ďalších britských lekárov a študentov medicíny, píše The Independent. Podarilo sa mu to napríklad so skupinou britských medikov, ktorí pracovali v Sudáne. „Pred pár dňami nám odišiel jediný doktor z pohotovosti. Bol som v šoku a zároveň trochu smutný. Potom ale na územie Islamského štátu dorazilo 11 lekárov zo Sudánu. Nemáte ani tušenie, ako veľmi som bol šťastný,“ povedal na Facebooku.

Abuanza tiež hojne komentoval aktivity Islamského štátu v Sýrii aj v zahraničí. Po upálení jordánskeho pilota, ktoré islamisti zaznamenali v brutálnom videoklipe, vyhlásil, že pilot mal trpieť oveľa viac. „Prial by som si, aby ho upaľovali veľmi pomaly a ja by som ho potom ošetril, takže by sme ho mohli upáliť ešte raz,“ povedal.

V januári 2015 potom na Facebooku oslavoval teroristické útoky na redakciu magazínu Charlie Hebdo. „Požehnaný buď Boh za tieto teroristické útoky. Bože zabi našich nepriateľov, armádu, civilistov, mužov, ženy, dospelých i deti,“ uviedol.

Abuanza nie je prvým vzdelaným profesionálom, ktorý sa rozhodol vstúpiť do radov Islamského štátu. Britské tajné služby registrujú najmenej troch univerzitných študentov, trojica Britov potom vo vstupných formulároch uviedla v kolónke povolanie učiteľ.

Doktorka Erin Saltmanová z britského Inštitútu strategického dialógu tvrdí, že zhromažďovanie odborníkov a vzdelaných ľudí nie je žiadnym veľkým prekvapením. „Islamský štát používa propagandu Sovietskeho zväzu alebo nacistov, ktorá hlása, že každý môže prispieť k budovaniu islamskej utopickej spoločnosti,“ vysvetľuje a dodáva, že aj preto islamisti nemajú záujem len o bojovníkov, ale aj učiteľov, zdravotníkov a celý rad ďalších odborov.

Oddaná služba na bojiskách v Iraku a Sýrii však mnohých stojí život. Abuanza je zrejme jedným z nich. Od októbra minulého roka utíchla jeho, až do tej doby, hojná komunikácia na sociálnych sieťach. Podľa posledných informácií žil v provincii Dajr az-Zaur na východe Sýrie.

01 - Modified: 2024-04-04 13:55:21 - Feat.: - Title: Putin spochybnil, že by za útokom na koncertnú sieň stáli islamskí radikáli. Nemali by na útok dôvod, povedal 02 - Modified: 2023-11-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Terorista Muhammad Daíf: Muž, ktorý vrátil prekliatie pogromov 03 - Modified: 2023-10-27 09:32:34 - Feat.: - Title: Muža podozrivého z účasti na terorizme vzali do väzby 04 - Modified: 2023-09-16 16:18:10 - Feat.: - Title: V Afganistane úradoval Taliban. Zadržali najmenej 18 pracovníkov medzinárodnej organizácie 05 - Modified: 2023-09-08 07:07:58 - Feat.: - Title: Útok teroristov v Mali si vyžiadal viac ako 60 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:49