Reuters
StoryEditor

Brazíliou otriaslo brutálne znásilnenie. Vinníci zverejnili video na Twitteri, videla ho aj rodina obete

30.05.2016, 16:00
Autor:
sansan

Brazíliu pobúrilo brutálne znásilnenie šestnásťročného dievčaťa. Asi tridsiatka mužov dievča napadla v chudobnej štvrti Ria de Janeira, časť útoku natočila a zverejnila na Twitteri. Incident znásobuje obavy z toho, či je Brazília schopná zaistiť bezpečnosť pred nadchádzajúcou olympiádou.

Šestnásťročná dievčina vypovedala, že sa minulú sobotu vydala na návštevu k svojmu priateľovi. Tam ju podľa jej slov niekto zdrogoval a ona zaspala. Keď sa zobudila, zistila, že je nahá v cudzom dome a okolo nej je skupina mužov. Dievča sa domov dostalo až v nedeľu - v mužskom oblečení a zranená.

Jeden z mužov útok natočil na mobil a 40-sekundový záznam zverejnil na Twitteri. Ešte pred tým, než ho správcovia sociálnej siete zmazali, ho zdieľali a "olajkovali" stovky ľudí. Video videla aj rodina znásilneného dievčaťa.

"Ľutujem, že som to videla. Keď sme tú správu počuli, neverili sme, že sa to stalo. Je to obrovské nešťastie, deprimujúca situácia," uviedla babička obete. Motívom znásilnenia podľa nej mohla byť pomsta. Priateľ šestnásťročného dievčaťa totiž veril, že ho partnerka podvádza, uviedol denník The Guardian.

Dievča je od útoku v starostlivosti lekárov. V rozhovore pre brazílske médiá uviedla, že chce pre útočníkov spravodlivý trest. "Dnes sa cítim ako odpad. Dúfam, že sa tak nebude musieť už nikdy nikto cítiť," uviedla.

Brutálne znásilnenie pobúrilo brazílsku spoločnosť

Polícii sa zatiaľ podarilo identifikovať päť útočníkov, vrátane dievčinho devätnásťročného priateľa a muža, ktorý záznam útoku zverejnil na internete. Veliteľ polície v Riu Fernando Veloso uviedol, že sa vyšetrovatelia chystajú preskúmať aj jeho príspevky na Twitteri. "Keby tie snímky neboli zverejnené, možno by sme tu vôbec neboli," uviedol na tlačovej konferencii s tým, že mnoho znásilnení v Brazílii zostáva nenahlásených.

Protesty v Rio de Janeiro po brutálnom znásilnení 16-ročného dievčaťa:

V nedeľu policajti vykonali veľký záťah v dvoch chudobných štvrtiach Ria. V slumoch zasahovalo viac ako 70 policajtov s helikoptérami, ozbrojenými vozmi a psami. Podľa agentúry Reuters však nie je jasné, či bol počas operácie zatknutý niektorý z podozrivých.

Brutálne znásilnenie brazílskou spoločnosťou otriaslo. Na sociálnych sieťach vznikla kampaň #EstuproNuncaMais (Už nikdy znásilnenie) a od piatku vyšli do ulíc po celej krajine tisíce ľudí, ktorí protestovali proti sexizmu a prevládajúcej machistickej kultúre. V piatok v noci sa v Riu a São Paule zišli stovky ľudí, ktorí niesli transparenty s nápismi "Nie znamená nie" alebo "Moje telo nie je tvoje".

"Každá žena je obeťou. Naše telá sú mučené, naše duše sú ničené. To je to, čo si títo zločinci myslia a robia, a musia sa z toho urýchlene zodpovedať," uviedla viceprezidentka Najvyššieho federálneho súdu Carmen Lúciaová.

Útočníkov odsúdil aj zastupujúci prezident Michel Temer. "Rozhodne odsudzujem znásilnenia násťročných dievčat v Riu de Janeiro. Je absurdné, aby sme v 21. storočí boli svedkami takto barbarských zločinov," uviedol podľa stanice BBC. Podobne sa vyjadrila aj bývalá prezidentka Dilma Rousseffová, ktorá bola odvolaná v polovici mája.

Brazílska kultúra znásilnenia

Podľa expertov v Brazílii stále existuje takzvaná kultúra znásilnenia, kedy medzi obeťami útokov prevláda pocit hanby a viny za svoje utrpenie.

Brazílsky denník Folha de S. Paulo pripomína, že podľa prieskumu z roku 2014 bola v krajine každých jedenásť minút znásilnená jedna žena. Za celý rok ich bolo v Brazílii znásilnených 48-tisíc.

Číslo však nemusí byť ani zďaleka úplné. Mnoho útokov zostáva neohlásených, pretože sú ženy príliš ponížené alebo sa obávajú odvety. Mnohé z nich znásilnenia nahlásia iba vo chvíli, keď otehotnejú, aby mohli podstúpiť legálny potrat. Viac ako štvrtina brazílskej spoločnosti si myslí, že žena, ktorá nosí vyzývavé oblečenie, si zaslúži byť znásilnená.

"Ale pozrite sa na jej oblečenie ...", "Zaslúžila si to!", "Šestnásťročná, a už má syna!", "Očividne bola na drogách." - Brazílski novinári vytvorili satirický obrázok s najčastejšími argumentami miestnych obyvateľov odôvodňujúcich to , že si žena za znásilnenie môže sama.

Predsudky voči obetiam sexuálnych útokov sa pritom už zrejme premietli aj do vyšetrovania hromadného znásilnenia šestnásťročného dievčaťa. Jej advokátka Eloisa Samyová požiadala o výmenu vrchného vyšetrovateľa, ktorý vraj obeti pokladal nevhodné otázky o tom, či sa v minulosti zúčastnila swingers party. Polícia však obvinenia odmietla.

Posledný incident sa tak pripojil k radu udalostí, ktoré vzbudzujú otázku, ako zvládne Brazília zaistiť bezpečnosť počas nadchádzajúcej letnej olympiády. V krajine stále doznieva politický škandál súvisiaci s odvolaním prezidentky Rousseffovej a skupina odborníkov na zdravotníctvo vyzvala, aby boli hry odložené kvôli hrozbe rozšírenia vírusu zika. V posledných mesiacoch navyše v Riu vzrástol počet vrážd, pretože úrady znížili rozpočet miestnemu policajnému oddeleniu.

01 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:34