Reuters
StoryEditor

"Ako keď komár uhryzne slona." Rusi zosmiešňujú kroky NATO vo východnej Európe

31.05.2016, 16:39
Autor:
ČTKČTK
Ruskí odborníci sa vojenského posilnenia východného krídla aliancie neobávajú.

Vyhlásenie NATO o nemožnosti návratu k dobrým vzťahom s Ruskom a hrozby rozšírenia vojenskej prítomnosti na východnom krídle aliancie majú skôr propagandistický ako vojenský význam. Zhodujú sa na tom podľa agentúry TASS ruskí politológovia v komentároch k júlovému summitu NATO vo Varšave, ktorý má rozhodnúť o zvýšení stavu armád NATO na východe Európy.

Podľa šéfa ruského časopisu Arsenal otečestva Viktora Murachovského je zvýšenie vojenskej prítomnosti NATO v Poľsku a Pobaltí skôr "politický demarš" adresovaný Rusku. USA do Európy prepravujú obrnenú brigádu, ktorá ale bude "roztrieštená po celom východnom krídle na úroveň rôt a práporov," pripomenul analytik.

"Z vojenského hľadiska je to absolútny nezmysel. Ide o očividnú demonštráciu amerického dáždnika v týchto krajinách. Vojenská veda predpokladá naopak skôr koncentráciu ozbrojených síl ... Rusko viac znepokojujú reálne kroky k rozmiestneniu pozemných prvkov protiraketovej obrany USA v Poľsku a Rumunsku," dodal Murachovskij.

Varšavský summit sa podľa zástupcu riaditeľa Strediska strategických analýz Maxima Šepovalenka odohrá v duchu hlučných vyhlásení o ruskej vojenskej hrozbe a odvetných krokoch NATO, ktoré ale nemožno brať doslova. "Inú možnosť ako politickú rétoriku nemajú. Človek nemusí byť vojak, aby pochopil, že štyri prápory je niečo podobné, ako keď komár uhryzne slona," poznamenal Šapovalov.

Aj ruská reakcia na posilnenie NATO na východe Európy by mala byť politická, súdi Murachovskij. "Nemá zmysel púšťať sa do pretekov v zbrojení," uvádza politológ a konštatuje, že pre Moskvu je "baltský smer" druhoradý. Rusko tam podľa Murachovského nemá veľké jednotky a nevysiela tam ani žiadne nové sily.

"Pomerne pokojne evidujeme krik ich ministrov obrany, prezidentov, generálnych tajomníkov NATO a podobných figúr, ktoré tak plnia svoje povinnosti. Vo vojenskom plánovaní sa Rusko opiera skôr o objektívne údaje o silách a prostriedkoch NATO v tomto priestore," povedal ruský odborník agentúre TASS.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:51