Reuters
StoryEditor

V Paríži protestovali tisíce ľudí. Nesúhlasia s povinnými covid pasmi

07.08.2021, 17:25
Autor:
ČTKČTK
Oponenti covid pasov tvrdia, že ide o obmedzenie osobnej slobody. Na západe Paríža sa na pokojný pochod vydal dav demonštrantov, ktorý obklopili policajní ťažkoodenci

Tisíce ľudí dnes v Paríži štvrtý týždeň v rade vyrazili do ulíc na protesty proti zdravotným covid pasom potrebným pre vstup na rôzne verejné miesta a povinnému očkovaniu zdravotníkov proti covidu-19, ktoré vo štvrtok schválila Ústavná rada, najvyššia súdna inštancie v krajine.

​Oponenti covid pasov tvrdia, že ide o obmedzenie osobnej slobody. Na západe Paríža sa na pokojný pochod vydal dav demonštrantov, ktorý obklopili policajní ťažkoodenci, píše agentúra AP.

Vo francúzskom hlavnom meste sú naplánované tri ďalšie zhromaždenia, protesty sa konajú tiež napríklad v Nice alebo Montpellieri. Demonštranti nesú plagáty s nápismi ako "Nie diktatúre" alebo "Macron, nechceme tvoje zdravotné pasy".

V severofrancúzskom Cambrai dnes zostali zatvorené skoro všetky reštaurácie, kaviarne a bary. "Nie sme proti vakcíne. Sme proti tomu, že budeme musieť kontrolovať našich hostí," citovala agentúra Reuters Laurenta Zanniera, manažéra jedného z barov.

Od pondelka sa ľudia budú musieť v reštauráciách, kaviarňach, kinách, divadlách a koncertných sieňach alebo pred cestami lietadlom, vlakom a autobusom na dlhé vzdialenosti preukazovať preukazmi s potvrdením o očkovaní, prekonaním choroby covid-19 či negatívnym testom na koronavírus.

Proti covid pasom a povinnému očkovaniu zdravotníkov a hasičov, ktoré je v zákone tiež zahrnuté, sa vo Francúzsku posledné tri víkendy masívne protestovalo.

Zdravotné pasy podľa ich odporcov prehlbujú nerovnosti medzi občanmi, diskriminujú chudobnejšie vrstvy obyvateľstva a obmedzujú slobodu. Demonštranti často hovoria, že odmietajú byť "pokusnými morčatami" nových vakcín a vo zdravotných pasoch vidia "skrytú očkovaciu povinnosť" a "spoločnosť uskladnenú pod dohľadom".

​Podobné preukazy zaviedli aj iné európske krajiny, ale francúzske opatrenia, vrátane povinného očkovania zdravotníkov, sú zrejme najprísnejšie, podotýka Reuters.

Vo Francúzsku je proti covidu-19 plne zaočkovaných vyše 36 miliónov ľudí, asi 54 percent obyvateľov. Najmenej sedem miliónov ľudí prišlo na prvú dávku vakcíny po 12. júli, kedy prezident Emmanuel Macron verejnosť informoval o zavedení preukazov.

Vo Francúzsku epidémia v posledných týždňoch silnie, teraz každý deň pribudne okolo 21-tisíc prípadov koronavírusovej infekcie.

01 - Modified: 2024-04-14 21:53:38 - Feat.: - Title: "Prevzali sme zodpovednosť." Francúzsko potvrdilo, že sa v čase útoku Iránu podieľalo na obrane Izraela 02 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-14 10:50:54 - Feat.: - Title: ECB zrejme začne znižovať úrokové sadzby v júni, potvrdil šéf Banque de France 04 - Modified: 2024-04-13 06:47:00 - Feat.: - Title: Bezpečnosť počas olympiády v Paríži posilnia zahraniční vojaci a policajti 05 - Modified: 2024-04-12 10:45:05 - Feat.: - Title: Francúzsko vyzvalo svojich občanov, aby necestovali do Iránu, Izraela a Libanonu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 14:08