StoryEditor

Šalábí obviňuje CIA zo špinavostí

25.05.2004, 00:00
Člen Irackej vládnej rady Ahmad Šalábí uviedol, že jeho obvinenie z poskytovania tajných informácií Iránu je "špinavosťou", ktorú spáchali "nepriatelia v špionážnej službe CIA a jej riaditeľ George Tenet".

Vzťahy medzi Šalábím a USA sa zostrili po tom, čo americkí vojaci v polovici minulého týždňa uskutočnili v politikovom sídle domovú prehliadku, formálne vedenú v súvislosti s krádežou 17 vládnych automobilov. Súčasne ho obvinili, že tesné vzťahy s Pentagónom zneužíva na poskytovanie dôverných informácií pre Teherán. Sám Šalábí - podobne, ako aj iránsky minister zahraničných vecí - tieto tvrdenia v nedeľu odmietli. "Pôjdem pred americký Kongres," povedal Šalábí v relácii americkej televíznej stanice ABC, a pokračoval: "Som pripravený ísť pred americký Kongres a svedčiť pod prísahou. Som pripravený zverejniť všetky informácie a dokumenty, ktoré máme a chcem dosiahnuť, aby to isté urobil i George Tenet, nech Kongres rozhodne."
Šalábí opustil Irak ešte v roku 1958 a neskôr založil Iracký národný kongres ako opozičnú exilovú organizáciu. Dobré vzťahy s Pentagónom mu po zvrhnutí režimu Saddáma Husajna dopomohli k miestu v Irackej vládnej rade, jej členov dosadili Američania.
Podľa amerického ministerstva obrany dostával Iracký národný kongres od ukončenia vojnových operácií mesačne 340-tisíc dolárov za zhromažďovanie a poskytovanie spravodajských informácií americkým silám. Viedli vraj už k zatknutiu piatich významných predstaviteľov bývalého režimu. V minulom týždni však padlo rozhodnutie o znížení tejto sumy.
Ministerstvo zahraničných vecí a CIA súčasne Šalábího kritizovalo, že jeho spravodajské informácie o vývoji zbraní hromadného ničenia v tejto krajine boli nepravdivé.
Okrem toho Šalábí vlečie na pleciach i starý prípad z Jordánska, kde ho súd v roku 1992 právoplatne odsúdil za spreneveru finančných prostriedkov istej banky. Tvrdí síce, že rozsudok bol motivovaný politicky, ale ak by prekročil jordánske hranice, hrozí mu bezprostredné zatknutie. Práve tieto ťažkosti môžu byť jedným z dôvodov jeho tesných vzťahov s Iránom, ktoré v nedeľu na tlačovej konferencii potvrdil i hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Hamiz Reza Asefi. Pretože Šalábí nemôže vstúpiť na jordánsku pôdu - a podobnému zákazu čelí aj v ďalších susedných krajinách - do Iraku či z Iraku cestuje cez Irán. Spomínaný predstaviteľ v tejto súvislosti uviedol, že Šalábí udržiava kontakty s Iránom dlhodobo, podobne, ako niektorí ďalší členovia Irackej vládnej rady. Washingtonu sú vraj tieto skutočnosti dobre známe. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:15