TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Zahraniční agenti majú Kotlebu na muške, kvôli peniazom z Ruska

03.06.2016, 12:35
Autor:
ČTKČTK
Poľská tajná služba mala zhromaždiť dôkazy, že viaceré zoskupenia v krajinách únie z bývalého sovietskeho bloku sú financované z Ruska.

V Poľsku sa za mrežami ocitol prvý vodca politickej strany, ktorý bol zatknutý kvôli obvineniu zo špionáže, upozornil dnes denník Gazeta Wyborcza. Zadržanie Mariusza Piskorského z proruskej mimoparlamentnej strany Zmena (Zmiana) dal denník do súvislosti so záujmom tajných služieb o ďalšie protinatovské zoskupenia financované Ruskom aj v ďalších európskych krajinách. Proruskí aktivisti z rôznych krajín totiž chystajú protesty vo Varšave počas júlového summitu NATO.

Piskorski, ktorý býval poslancom za populistickú stranu Sebaobrana, bol zatknutý už 17. mája. Ten istý deň ABW vypočúvala ďalších päť členov vedenia Zmeny a zaujímala sa o kontakty s predstaviteľmi podobných organizácií v Európe.

Agentov ABW podľa denníka zaujímali konkrétne mená: šéfredaktor krajne pravicového nemeckého mesačníka Zuerst! Manuel Ochsenreiter, Piotr Luczak z nemeckého ľavičiarskeho zoskupenia Ľavica (Die Lienke) a "česká sociálna demokratka Anna Čurdová".

ABW sa podľa denníka zaujímala aj o kontakty s podobnými zoskupeniami z Rumunska, Maďarska a so slovenskou parlamentnou stranou ĽSNS Mariana Kotlebu.

Financie od ruských tajných

"Podobne ako Zmena sú to odporcovia prítomnosti amerických vojsk v našej časti Európy. Medzi stúpencami sú ako krajní ľavičiari, tak nacionalisti. Spája ich myšlienka spolupráce s Ruskom Vladimira Putina. A čo je dôležité, ich členovia rokovali s poľskou Zmenou o príchode do Varšavy, aby demonštrovali počas júlového summitu," napísala Gazeta Wyborcza a dodala, že po zásahu ABW je otázkou, či zahraniční politici na demonštrácie proti NATO prídu.

ABW podľa denníka zhromaždila dôkazy, že ako Zmena, tak spolupracujúce zoskupenia v členských krajinách EÚ z bývalého sovietskeho bloku sú financované ruskými tajnými službami.

Osoby, na ktoré sa agenti ABW pýtali, boli podľa poľského denníka vytipované nemeckými a českými tajnými službami ako ľudia pravdepodobne platení Ruskom.

Cieľom podujatia bolo rozbiť "protinatovskú internacionálu", ktorú si Rusko výhodne vytvorilo v niekoľkých štátoch EÚ.

Hrozba z Kremľa

Väčšinou ide o okrajové zoskupenia, ako je aj samotná Zmena, ale ĽSNS, hlásiaca sa k fašistickému štátu z čias druhej svetovej vojny, získala v marcových voľbách 14 zo 150 kresiel v slovenskom parlamente.

Vo vyššej lige hrá aj bulharská nacionalistická strana Ataka, maďarský Jobbik, grécky Zlatý úsvit, talianska Liga severu a francúzsky Národný front, o ktorých sa tiež hovorí v súvislosti so snahami Kremľa.

Poľská kontrarozviedka podľa denníka vznik Zmeny prijala so znepokojením, pretože sa časovo zhodovalo s ruskou agresiou proti Ukrajine, čo Poľsko vníma ako veľké ohrozenie.

"Je samozrejmé, že protialiančné hnutie sa vzhľadom k zväčšovaniu prítomnosti vojsk NATO v našej časti Európy snaží spájať a zjednocovať sily. Ale robiť z toho špionáž je manipulácia a zneužitie. Neinšpirujú nás, ani neplatia žiadne cudzie služby," vyhlásil Tomasz Jankowski zo Zmeny a dodal, že protesty sa počas summitu uskutočnia a hostia zo zahraničia ich prídu podporiť, pretože sú to "odvážni ľudia".

Po voľbách sa objavila iniciatíva Stop fašizmu, pozrite sa, čo o nej povedal Marian Kotleba:

01 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 02 - Modified: 2024-04-15 14:02:03 - Feat.: - Title: Ruského disidenta Orlova previezli do väzenského tábora v Samare. Neinformovali právnika ani manželku 03 - Modified: 2024-04-15 13:15:11 - Feat.: - Title: Valí sa na nás „more“, varoval gubernátor zaplavenej Kurganskej oblasti 04 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Vojenský expert: Zástupcovia západných zbrojoviek si na Ukrajine podávajú ruky, Rusi sa v boji zlepšili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 09:22