Reuters
StoryEditor

Hrozba nukleárneho útoku Islamského štátu v Európe je vysoká, varujú experti

08.06.2016, 17:21
Autor:
chocho

Hrozba teroristického útoku za použitia jadrového materiálu je najvyššia od konca Studenej vojny. Najmä kvôli Islamskému štátu (IS), ktorý sa snaží získať zbrane hromadného ničenia. Tvrdí to popredný medzinárodný think-tank.

IS chce zájsť ďalej

„IS už vykonal viacero chemických útokov v Sýrii a vieme, že chce zájsť ešte ďalej tým, že vykoná jadrový útok v Európe. V kombinácii s nízkou úrovňou bezpečnosti v mnohých jadrových výskumných centrách v bývalom Sovietskom zväze to znamená, že hrozba prípadného útoku špinavou bombou v jednom z hlavných miest západného sveta je vysoká,“ tvrdí Moše Kantor, prezident Medzinárodného luxemburského fóra, informuje portál Independent.

Špinavá bomba je zbraň, ktorá spôsobuje zamorenie územia rozmetaním či rozprášením rádioaktívnych látok klasickou výbušninou prípadne iným spôsobom.

Toto varovanie prichádza krátko pred tým, ako sa začne európsky šampionát vo futbale vo Francúzsku. Avšak organizácia, ktorej členmi sú aj bývalí ministri a vysokí úradníci Ruska a Západu, nenaznačuje, že jadrový útok je pravdepodobný počas šampionátu.

Snažia sa získať jadrový materiál

Kantor upozornil, že islamistická bunka, ktorá útočila v marci v Bruseli, sledovala pracovníkov a monitorovala bezpečnostné opatrenia v belgickom jadrovom zariadení.

„Ich predchádzajúce zdokumentované pokusy získať prístup k jadrovej elektrárni v Belgicku sú dôkazmi o ich zámere,“ povedal Kantor na medzinárodnej konferencii v Amsterdame. 

Bývalý britský minister obrany a člen fóra Des Brown vyhlásil, že hrozba jadrového terorizmu je veľmi významný problém. „Nebolo by ničím prekvapujúcim, že keby teroristi zohnali jadrový materiál, použili by ho. A vieme tiež, že sa ho získať snažia. Okrem toho sa objavili správy, že IS sa dostal po obsadení Mosulu do rúk urán,“ povedal.

Pokusy o predaj teroristom

„Nie je ťažké postaviť špinavú bombu. Nezabije možno toľko ľudí, ale jej účinok na životné prostredie, infraštruktúru a psychologický dopad na ľudí by boli zničujúce. Môžu tiež využiť kybernetický útok na jadrové zariadenia,“ vyhlásil Brown.

Minulú jeseň boli odhalené štyri pokusy moldavských gangov napojených na Rusko o predaj jadrového materiálu do rúk teroristov a to vrátane IS. Tieto pokusy boli zmarené.

Za hlavný zdroj pre teroristov z hľadiska jadrového materiálu bol označený na amsterdamskej konferencii Pakistan, krajina, ktorá disponuje jadrovým arzenálom. V tejto prevažne moslimskej krajine sú vo vysokých postoch vojenskej a bezpečnostnej správy mnohí ľudia, ktorí sympatizujú s džihádistami.

01 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva 02 - Modified: 2024-04-23 13:42:56 - Feat.: - Title: Západné tajné služby prekazili v Európe najmenej 10 džihádistických útokov 03 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 04 - Modified: 2024-04-22 07:43:03 - Feat.: - Title: Európa je najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom na svete, upozorňujú svetové meteorologické špičky 05 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:45