čína študentiReuters
StoryEditor

Čínskych študentov čaká najdôležitejšia skúška. Za podvádzanie im hrozia roky väzenia

09.06.2016, 15:19
Autor:
ČTKČTK
Podvádzanie pri skúškach sa v Číne neoplatí. Nielenže sú v boji proti podvodom použité silné zbrane, za odhalenie môže podvodník putovať do väzenia.

Až sedemročné väzenie hrozí od tohto roku čínskym študentom, ktorí budú pristihnutí pri podvádzaní pri prijímacích skúškach na vysoké školy. Do boja proti podvodom pri testoch sú nasadené aj špeciálne zásahové jednotky a bezpilotné lietadlá, uviedol spravodajský server The Times. Cieľom je odhaliť neobvyklé správanie sa študentov v škole aj pred budovou.

V Číne sa tento týždeň konajú najdôležitejšie skúšky v živote mnohých študentov, takzvané kao-kcha. O tri milióny univerzitných miest usiluje tento rok 9,4 milióna stredoškolákov.

Tlak rodiny

Väčšina študentov sa na testy pripravuje pod značným tlakom celé roky a rodiny sú ochotné minúť nemalé sumy za doučovanie a ďalšiu prípravu. Cieľom je dostať sa na niektorú zo špičkových univerzít, čo sa vlani podarilo len každému desiatemu prihlásenému. Bez dobrých výsledkov u skúšok kao-kcha sú väčšinou študenti odsúdení k zle platenej práci.

Podvádzanie pri skúškach, ktoré študenti skladajú z čínštiny, matematiky, angličtiny a ďalšieho predmetu podľa vlastnej voľby, sa v posledných rokoch stávalo čoraz väčším problémom.

Už vlani boli nasadené bezpilotné lietadlá k preletom nad učebňami a inštalované boli tiež detektory kovu. Tie majú odhaliť podvodníkov, ktorí by mali v úmysle prepašovať do triedy napríklad vysielačky. Na overenie totožnosti skúšaných sa využívajú odtlačky prstov a rozpoznávanie zrenice.

Hrozba väzenia

Tí, čo budú pristihnutí pri podvádzaní, od tohto roka čelia zákazu opakovania testu po dobu niekoľkých rokov. Pokiaľ bude niekto odhalený, že sprostredkúva masové podvádzanie alebo že niekomu zaplatil, aby skúšku zložil namiesto neho, hrozí mu až sedemročný trest väzenia.

K sprísneniu bezpečnostných opatrení tiež prvýkrát prispievajú špeciálne zásahové jednotky, ktoré sú obdobou amerických jednotiek SWAT. Ich príslušníci rozvážajú do jednotlivých skúšobných miestností papiere s testami a v Pekingu každú budovu, kde sa skúšky konajú, stráži najmenej osem príslušníkov týchto jednotiek.

01 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 02 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 03 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 04 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 05 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:50