StoryEditor

Strelec z Orlanda vraždil pre problém s orientáciou, klub navštívil viackrát

14.06.2016, 16:35
Autor:
ČTKČTK
Omar sa neúspešne snažil vyrovnať s vlastnou homosexualitou, čo vyústilo do krviprelievania.

Policajti vyšetrujúci nedeľný masaker v orlandskom gay klube, pri ktorom Omar Mateen zabil 49 ľudí, doteraz nezverejnili motív činu. Jeden z Omarových známych povedal, že ním môže byť problém so sexuálnou orientáciou, útočníka poznal totiž ako častého návštevníka podniku, kde zaútočil.

Skutočnosť, že Omar Mateen navštevoval klub často, potvrdilo niekoľko svedkov. Podľa médií pritom býval od podniku asi dve hodiny jazdy autom.

Jeden zo svedkov povedal, že s Omarom bol v kontakte cez mobilnú aplikáciu pre homosexuálov, ďalší potom uviedol, že Mateen sa v klube niekedy opil a bol agresívny, inokedy sedel sám v ústraní.

Jim Van Horn, ktorý strelca z klubu poznal, sa domnieva, že Omar sa neúspešne snažil vyrovnať s vlastnou homosexualitou, čo vyústilo v krviprelievania.

Vplyv islamistov otec vylučuje

Podľa Van Horna teda nevraždil pod vplyvom radikálneho islamu. To v rozhovoroch s médiami opakovane vylučuje aj útočníkov otec Seddique Mateen.

Ten tiež povedal, že syn ho deň pred útokom navštívil, ale že si na jeho správaní nič nevšimol.

Seddique po masakre zverejnil na Facebooku video, v ktorom vyjadruje nad činom ľútosť a zároveň sa čuduje nad tým, že sa Omar rozhodol zakročiť proti homosexuálom, pretože ich potrestanie je na Bohu a nie na jeho služobníkoch.

Toto nie je jediný sporný komentár, ktorý Omarov otec na internete urobil. V minulosti vyvesil na YouTube či Facebooku množstvo videí, v ktorých sa obracal na prezidenta Baracka Obamu alebo chválil afganské radikálne hnutie Taliban.

Niektorí Seddikiho označujú za čudáka, lebo na videách vystupoval ako významný afganský činiteľ či akýsi exilový prezident, kandidatúru na afganskú hlavu štátu dokonca vlani ohlásil, hoci sa prezident v jeho vlasti volil v roku 2014.

Do Orlanda dorazí Obama

Americké médiá sa tiež podrobne venujú nedeľnému policajnému zásahu, ktorý trval tri hodiny. Prvým, kto sa Omara pokúsil zastavil, bol policajt mimo služby Adam Gruler, ktorý si v klube privyrába ako ostraha. S Omarom sa dostal do prestrelky, ale musel ustúpiť, lebo jeho palebnej sile nedokázal čeliť.

Krátko potom na miesto prišla dvojica policajtov, ktorá s útočníkom tiež bojovala. Následne sa do akcie vložila zásahová jednotka SWAT, ktorá pomocou výbušnín a obrneného vozidla prerazila do stien budovy niekoľko otvorov, aby mohli ľudia utiecť. Pri zásahu policajti Omara zastrelili.

Vo štvrtok je v Orlande očakávaný prezident Barack Obama, ktorý chce osobne kondolovať pozostalým. Sústrasť Spojeným štátom vyjadril aj ruský prezident Vladimír Putin, jeho hovorca Dmitrij Peskov pritom označil za neprijateľné homofóbne komentáre niektorých Rusov.

Mladá žena nakrútila začiatok streľby, sama masaker neprežila:

01 - Modified: 2016-06-12 20:25:55 - Feat.: 0 - Title: Útočník zmasakroval na Floride 50 ľudí. K najhoršej streľbe v histórii USA sa prihlásili islamisti
01 - Modified: 2024-04-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Počul si už o rímskej bráne do pekla? Tajomná jaskyňa zabíjala zvieratá v momente, čo do nej vkročili 02 - Modified: 2024-04-06 19:12:00 - Feat.: - Title: Tragédia v Spišskom Podhradí. Nehoda autobusu si vyžiadala už tri obete, ďalšie deti sú hospitalizované 03 - Modified: 2024-03-03 21:28:02 - Feat.: - Title: Prudké dažde v Pakistane si vyžiadali najmenej 29 obetí 04 - Modified: 2024-03-03 10:08:15 - Feat.: - Title: Sobotňajší dronový útok na Odesu si vyžiadal už deviatu obeť 05 - Modified: 2024-02-18 16:43:15 - Feat.: - Title: Zavraždili im deti, pomocou AI oživili ich hlasy. Rodičia tak volajú zákonodarcom a žiadajú ich o sprísnenie držania zbraní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:22