Jo CoxováTASR/AP
StoryEditor

V Británii zavraždili labouristickú poslankyňu, prerušili kampaň okolo brexitu

16.06.2016, 18:44
Autor:
ertert
Podľa svedka útočník vykrikoval pred napadnutím aj pri zatýkaní "Britain First", čo je názov nacionalistického zoskupenia brojaceho proti imigrácii a islamu.

V britskom Birstalle dobodal a postrelil 52-ročný muž labouristickú poslankyňu Jo Coxovú, ktorá na následky zranení zomrela. Útočníka polícia zadržala, motív činu je zatiaľ nejasný. Tábory stúpencov aj odporcov brexitu vo štvrtok zrušili plánované zhromaždenia, píše portál iDNES.cz.

Coxová mala na štvrtok naplánované stretnutia s voličmi v knižnici v Birstalle. Incident pre server The Guardian opísal 56-ročný Hithi Ben Abdallah. Ten sa krátko pred streľbou nachádzal v kaviarni neďaleko knižnice, kde sa útok odohral.

Okolo jednej hodiny popoludní začul z ulice krik. "Bol tam odvážny muž, ktorý sa snažil brániť nejakú ženu a ešte nejaký ďalší, ktorý mal na hlave šiltovku," opisuje Abdallah. Coxová sa začala s útočníkom strkať. Celý incident trval asi pätnásť až dvadsať minút. "Kopal ju a ťahal za vlasy," opisuje.

Útočníkom bol zrejme nacionalista

Potom útočník vytiahol pištoľ, načo zazneli dva výstrely. Poslankyňa sa podľa svedkov zosunula na chodník medzi zaparkované vozidlá. Útočník z miesta utiekol a polícia po ňom intenzívne pátrala, z preventívnych dôvodov uzavrela miestne školy. Asi po 15 minútach na miesto dorazila záchranná služba a letecky Coxovú prepravila do nemocnice v Leedse.

Ďalšia svedkyňa, majiteľka kaderníctva Terry Flynn-Edwardsová, uviedla, že útočník na političku zaútočil najprv nožom. Čakal na ňu pred knižnicou a keď vyšla, tak ju bodol. Načo sa ho zamestnanec vedľajšej čistiarne pokúšal zastaviť, ale útočník vytiahol pištoľ a zranenú poslankyňu zastrelil.

"Jo Coxová bola privolanými záchranármi na mieste vyhlásená za mŕtvu," uviedla večer na tlačovej konferencii šéfka miestnej polície Dee Collinsová.

Podozrivého polícia dopadla po niekoľkých desiatkach minút. Je ním dosiaľ neidentifikovaný 52-ročný muž.

Motív činu je zatiaľ nejasný, podľa jedného zo svedkov však zadržaný muž vykrikoval pred napadnutím aj pri zatýkaní "Britain First" (Británia na prvom mieste), čo je názov nacionalistického zoskupenia brojaceho proti imigrácii a islamu. Coxová podporovala v parlamente pomoc obetiam vojny v Sýrii a vystupovala proti odchodu krajiny z Európskej únie. Kriminalisti teraz tvrdenie svedka prešetrujú.

Podpora politikov

Podporu poslankyni vyjadril celý rad vplyvných britských politikov. Na sociálnej sieti Twitter napríklad novozvolený starosta Londýna Sadiq Khan uviedol, že je incidentom šokovaný a jeho modlitby teraz smerujú ku Coxovej a jej rodine. V podobnom duchu sa vyjadril aj premiér David Cameron, ktorý zároveň zrušil plánovanú návštevu Gibraltáru, kde mal lobovať za zotrvanie krajiny v EÚ.

Slová podpory prišli tiež od lídra kampane za brexit Borisa Johnsona. Jeho kampaň Vote Leave kvôli incidentu zrušila štvrtkové stretnutie s voličmi, ktoré mal niekdajší londýnsky starosta absolvovať na palube svojho bojového autobusu. Štvrtkovú kampaň zrušil tiež tábor za zotrvanie v únii.

Štyridsaťjedenročná Jo Coxová bola do dolnej komory britského parlamentu zvolená v roku 2015 za oblasť Batley a Spen v grófstve Západný Yorkshire. Predtým pracovala pre uznávanú medzinárodnú charitatívnu organizáciu OXFAM. Je absolventkou Cambridge, je vydatá za poradcu niekdajšieho britského premiéra Gordona Browna, má dve deti.

01 - Modified: 2024-04-22 12:33:00 - Feat.: - Title: Bývalý český poslanec Feri pozná trest za znásilnenie. Vo väzení si odsedí roky 02 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 05 - Modified: 2024-02-07 09:10:21 - Feat.: - Title: Hellebrandt z PS sa vzdal poslaneckého mandátu, nahradí ho Dubovický
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:51