demokrati protest kongres usaReuters
StoryEditor

Americkí demokrati okupujú Kongres, požadujú hlasovanie o kontrole držania zbraní

23.06.2016, 11:00
Autor:
ČTKČTK
Volanie po zmene zákona výrazne zosilnelo po masakre na Floride.

Veľký počet poslancov americkej Demokratickej strany v noci usporiadal v Snemovni reprezentantov protest v sede s cieľom presadiť hlasovanie o kontrole držania zbraní. Rokovanie snemovne je ochromené a novinári si netrúfajú predpovedať ďalší vývoj. Pred Kongresom za obmedzenie obehu zbraní demonštrujú stovky ľudí.

Protest demokratických poslancov začal v stredu napoludnie miestneho času. Skupina poslancov sa usadila okolo rečníckeho pultu v snahe presadiť hlasovanie o kontrole zbraní ešte pred parlamentnou prestávkou, ktorá začne budúci týždeň.

Volanie po zmene zákona výrazne zosilnelo po masakre vo floridskom Orlande z minulého týždňa, pri ktorom po streľbe v miestnom gay klube zostalo 49 mŕtvych obetí a pri policajnom zásahu zahynul aj útočník.

Republikánsky šéf Snemovne reprezentantov Paul Ryan požiadavku demokratických poslancov na hlasovanie odmietol s tým, že na programe je hlasovanie o zákonníku práce. Počínanie poslancov označil za propagandistické cvičenie a zdôraznil, že Kongres neurobí nič proti ústavnému právu Američanov držať strelné zbrane.

Protesty demokratov ale len zosilneli. Kým Ryan vyzýval poslancov k poriadku, snemovňou znelo skandovanie "Hanba!" a šéf snemovne nakoniec predsednícke miesto opustil. Rozhorčení zastupitelia spievali protestné piesne a držali v rukách fotografie obetí orlandského vraha.

Hodinu pred polnocou miestneho času sa v sále situácia vyostrila natoľko, že hrozili násilnosti, napísala agentúra AP. Republikánsky poslanec z Texasu Louie Gohmert sa dostal do prudkého sporu s demokratickou poslankyňou Corrine Brownovou z Floridy.

Dvojica sa hlasno prela a priblížila sa k sebe natoľko, že ich kolegovia museli odtrhnúť. Do protestu sa medzitým zapojili zhruba dve stovky demokratov zo Snemovne reprezentantov aj Senátu, ktorí si do rokovacej sály priniesli vankúše a deky.

Demokratická poslankyňa Elizabeth Estyová nocovala v Kongrese v spacáku. Pre tých, ktorí cez noc zostali hore, prinášali kolegovia občerstvenie, hoci snemovni pravidlá zakazujú v pojednávacej sieni jesť.

Vnútorný kamerový systém boli síce odpojený, ale obrázky z protestu, v histórii amerického parlamentu krajne neobvyklému, sa rozleteli po sociálnych sieťach vďaka mobilným telefónom poslancov.

Niekoľko stoviek ľudí demonštrovalo za obmedzenie predaja zbraní i pred parlamentom. Prejavujú solidaritu so štrajkujúcimi poslancami a žiadajú okamžité hlasovanie.

01 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 02 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 03 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:31