TASR/AP
StoryEditor

Londýnčania s brexitom nesúhlasia, podpisujú petíciu za odchod z Británie

24.06.2016, 18:09
Autor:
sansan
Londýn chce zostať v srdci Európy. Obyvatelia britskej metropoly hlasovali úplne inak, ako zvyšok krajiny.

Desiatky tisíc ľudí podpísali petíciu požadujúcu odtrhnutie Londýna od Spojeného kráľovstva. Kým zotrvanie krajiny v Európskej únii podporilo naprieč Britániou len 48,1 percent voličov, v metropole odporcovia brexitu jasne zvíťazili - vyjadrilo sa proti nemu takmer 60 percent ľudí. Podľa organizátorov petície to ukazuje, ako veľmi sa Londýn líši od zvyšku krajiny.

"Londýn je medzinárodné mesto a my chceme zostať v srdci Európy," uvádza autor petície James O'Malley. Oficiálne "rozvod" a pripojenie k "priateľom na európskom kontinente" by podľa neho boli lepšie ako neustále rozpory so zvyškom Británie.

Zotrvanie Británie v EÚ podporilo 59,9 percent Londýnčanov (2,26 milióna). V niektorých častiach mesta bolo odporcov brexitu viac ako 70 percent, píše BBC.

Tvorcovia petície preto vyzývajú londýnskeho starostu Sadiqa Khana, aby Londýn vyhlásil nezávislým štátom a požiadal o jeho pripojenie k Európskej únii. Nový štát, ktorého prezidentom by sa mal stať práve Khan, by sa takisto stal súčasťou schengenského priestoru. Prijatie eura však chcú organizátori petície najskôr prediskutovať.

Petíciu už podpísalo viac ako 34 tisíc ľudí. Aj keď sa ich požiadavka môže zdať úsmevná, stanica BBC pripomína, že Londýn bol vždy iný ako zvyšok krajiny. Profesor Tony Travers z London School of Economics uvádza, že ekonomický význam Londýna je oveľa väčší ako ekonomický význam Škótska, ktoré o nezávislosti tiež uvažuje. "Nechať rozhodovať mestá a rady by možno mohlo byť spôsobom, ako vyriešiť rozdiely naprieč krajinou," vyhlásil Travers.

Starosta Khan petíciu zatiaľ nekomentoval. Po oznámení výsledkov referenda však zdôraznil, že zapojenie Londýna do vyjednávania o odchode z EÚ považuje za zásadné. Spolupracovať s ňou plánuje aj naďalej. "V Londýne teraz žije takmer milión európskych občanov a sú pre mesto obrovským prínosom - pracujú tvrdo, platia dane, pracujú v našich verejných službách a prispievajú k nášmu občianskemu a kultúrnemu životu," uviedol Khan.

Londýnčania nie sú jediní, ktorí o odtrhnutí od Spojeného kráľovstva uvažujú. Podobne sa vyjadrili aj Škóti, ktorí jasne hlasovali proti brexitu. "Je demokraticky neakceptovateľné, aby bolo Škótsko vylúčené z Európskej únie proti jeho vôli," povedala škótska prvá ministerka Nicola Sturgeonová. Zvažuje preto vyhlásenie ďalšieho referenda. V Severnom Írsku sa zase objavili hlasy volajúce po referende o pripojení k Írsku.

01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane 03 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-17 21:52:55 - Feat.: - Title: Fiala a De Croo adresovali list hlavám inštitúcií Európskej únie o ruskom zasahovaní do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 06:25