jeremy CorbynReuters
StoryEditor

Brexit otriasa aj britskou opozíciou, Labouristická strana sa štiepi

26.06.2016, 12:55
Autor:
ČTKČTK
Viacerí členovia strany si Corbyna nedokážu ďalej predstaviť ako dôveryhodného vodcu opozície.

Výsledky britského referenda, ktoré rozhodlo o odchode krajiny z Európskej únie, spustili krízu vnútri najsilnejšej opozičnej strany, kde stále viac popredných labouristov požaduje odchod predsedu Jeremyho Corbyna.

Corbyn čelí kritike, že jeho nasadenie v kampani za zotrvanie Británie v únii bolo príliš vlažné. Rozpadá sa aj tieňový kabinet, ktorý dnes opustilo sedem jeho členov.

Vodca labouristov Corbyn dnes najprv odvolal zo svojho tieňového kabinetu ministra zahraničia Hilaryho Benna, ktorý oznámil, že stratil dôveru vo vedenie strany. Krátko potom rezignovalo na svoj post ďalších šesť tieňových ministrov.

Šéfku tieňového rezortu zdravotníctva Heidi Alexanderovú a tieňovou ministerku pre rovnosť príležitostí Gloriu de Pierovou nasledovali Ian Murray zodpovedný za otázky Škótska, Lucy Powellová z tieňového rezortu školstva, Kerry McCarthyová zodpovedná za životné prostredie a expertka na dopravu Lilian Greenwoodová.

Podľa správ z britskej tlače Benn presviedčal ostatných tieňových ministrov, aby rezignovali, ak by šéf strany Corbyn ignoroval výsledok hlasovania o nedôvere.

Už dnes sa ale svojho postu vzdala Alexanderová a de Pierová, ktoré v listoch straníckemu šéfovi napísali, že si ho nedokážu ďalej predstaviť ako dôveryhodného vodcu opozície. Tieňový minister financií John McDonnell naopak vyzval, aby zástupcovia strany upokojili emócie a boli jednotní.

"Aj keď Vás rešpektujem ako zásadového muža, neverím, že máte schopnosti sformulovať otázky, ktoré si teraz krajina žiada, a myslím si, že ak by sme mali zostavovať budúcu vládu, je nevyhnutná zmena vedenia," napísala tieňová ministerka v liste, ktorý zverejnila na sociálnej sieti Twitter.

"Viem, ako veľmi sú ľudia sklamaní z prehry v európskom referende, ale teraz musíme ťahať za jeden povraz," povedal McDonnell televíznej stanici BBC.

Corbyn dal už skôr najavo, že odísť z vedenia strany nemieni, na rozdiel od predsedu vlády Davida Camerona. Ten v piatok oznámil, že do začiatku októbrovej konferencie Konzervatívnej strany by krajina už mala mať nového premiéra. Corbyn naopak vyhlásil, že bude bojovať s akýmikoľvek pokusmi o zosadenie.

Corbynovi labouristi usilovali pred referendom väčšinou o zotrvanie Británie v Európskej únii. Médiá ale Corbyna kritizujú, že kampaň za pokračujúce členstvo Británie v EÚ viedol "vlažne". V piatok iba povedal, že je potrebné sa s výsledkom zmieriť. Británia podľa neho musí na výsledok referenda reagovať "pokojne a racionálne".

Zdroje z labouristickej strany povedali spravodajskému serveru BBC News, že je veľmi pravdepodobné, že mnoho členov tieňového kabinetu podá demisiu, ak Corbyn nebude výsledok hlasovania o nedôvere rešpektovať.

01 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 02 - Modified: 2024-03-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom 03 - Modified: 2024-02-14 14:50:35 - Feat.: - Title: Britskí labouristi stále čelia prejavom antisemitizmu v strane 04 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 05 - Modified: 2024-02-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Krvavý rytier je späť. Tony Blair našepkáva vplyvným, pre labouristov je modlou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:46