StoryEditor

Imám Husajn: Dúfame, že dôjde k džihádu a Arabi sa zjednotia

31.03.2003, 00:00
Mešita Al Husajní v palestínskom utečeneckom tábore Al Vehdát v Ammáne je duchovným centrom protiamerického radikalizmu v Jordánsku. Odtiaľto sa vydávajú miestni veriaci už niekoľko týždňov na najbúrlivejšie protesty v krajine namierené proti Spojeným štátom, Británii a vojne v Iraku. Tie nasledujú po kázni imáma Mohammeda Husajna. Tento mladý, tridsaťročný duchovný s usmievavou jemnou tvárou, ktorú robia mužnou iba fúzy, sa snažil v rozhovore pre HN vysvetliť motívy Palestínčanov na protesty a veľkú podporu irackého vodcu Saddáma Husajna.

Hlavné demonštrácie sú po úvodných modlitbách a najbúrlivejšie sa konajú práve tu. Sú teda hlavnými šíriteľmi radikalizmu imámovia a v prvom rade vy?
-- Vo svojej kázni musím hovoriť o aktuálnej situácii v moslimskom svete a v tejto chvíli najdôležitejšou udalosťou je Irak. Hovorím teda o Iraku. Mojím záujmom nie je to, aby ľudia išli do ulíc. Oni však už prichádzajú veľmi nahnevaní. V televízii vidia zábery zranených a mŕtvych irackých detí, ktoré sa ich veľmi dotýkajú.
Nebolo by teda lepšie pri kázni ich upokojiť?
-- Sú situácie, keď treba zvýšiť hlas. Palestínčania majú ťažký život. Najhoršie na tom sú tí, ktorí žijú na území okupovanom Izraelom. Ale ani v Jordánsku to nemajú jednoduché, nemôžu ani získať dobré zamestnanie.
Hovorili ste o úzkych vzťahoch medzi Iračanmi a Palestínčanmi, ako sa však pozeráte na Saddáma Husajna? Na Západe je považovaný za diktátora, ktorý zabil až státisíce ľudí -- najmä moslimov.
-- Všetci arabskí vodcovia veľa narozprávajú o demokracii, ale v skutočnosti sa voči vlastným ľuďom správajú veľmi zle. Tí, ktorí na Západe označujú Saddáma za diktátora, nikdy neboli v Iraku. My však s Iračanmi hovoríme, stýkame sa s nimi a poznáme ich problémy lepšie ako Západ. Nepotrebujú Spojené štáty či iné západné krajiny, aby zvrhli Saddáma. Ak to budú chcieť Iračania urobiť, urobia to sami.
Podpora Palestínčanov sa teda dotýka nielen Iračanov, ale i Saddáma Husajna?
-- Všetkým moslimom je jasné, že v skutočnosti Amerika neprišla do Iraku preto, aby zvrhla Saddáma, ale aby získala irackú ropu. Proti tomu sa musia postaviť všetci moslimovia. Američania sa snažia zlikvidovať Palestínčanov i všetkých moslimov prostredníctvom Izraela, ktorý podporujú. To oni sú diktátormi, nie Saddám Husajn, ktorý má v tomto boji našu podporu.
Odpor Palestínčanov je namierený proti celému západnému -- euroamerickému -- svetu alebo len proti Spojeným štátom?
-- Nepociťujeme nepriateľstvo voči Európanom. Problémy nám robí Amerika a veľmoci, ktoré sa snažia zničiť arabský svet.
Existuje podľa vás nejaký spôsob, ako zlepšiť vzťahy medzi Spojenými štátmi a moslimským svetom? Moslimovia sú druhou najrozšírenejšou náboženskou skupinou v USA.
-- Moslimov v USA stále nie je toľko, aby mohli významne ovplyvniť politiku. Dúfame, že ich počet vzrastie a stanú sa vplyvnou skupinou. Ak sa Amerika bude riadiť zákonmi, nemáme s ňou žiadny problém. Teraz však postupuje proti všetkým pravidlám i proti vôli OSN a celého sveta.
Významní moslimskí náboženskí vodcovia už vyzvali stúpencov na džihád -- svätú vojnu -- proti USA a jej spojencom. Dôjde teda k džihádu?
-- Dúfame, že dôjde. Niektorí arabskí vodcovia sa totiž postavili proti vlastnému ľudu a pomáhajú Amerike.
Nebojíte sa, že vyvolanie džihádu by mohlo viesť k oveľa väčšej katastrofe -- vojne medzi arabským svetom a Spojenými štátmi, možno i celým Západom?
-- Amerika tvrdí, že neútočí na civilistov a výsledok vidíte v televízii. Naša svätá kniha Korán nám zakazuje zabíjať civilistov a my ako dobrí moslimovia by sme to dodržiavali. Korán nám prikazuje robiť dobro, a nie zlo. Džihád by mal oslobodiť ľudí, ktorých ich vlády nepočúvajú.
Aký by teda podľa vás mal byť výsledok džihádu?
-- Džihád by mal viesť k zjednoteniu Arabov s jedným vodcom. V takom prípade by sme sa mohli jednotne postaviť proti Amerike. Celý svet potrebuje Arabov. Keby sme skutočne chceli spôsobiť Európe či Spojeným štátom vážne problémy, stačí zastaviť dodávky ropy. Keby sme to teraz urobili, Amerika by nemohla viesť vojnu proti Arabom v Iraku.
Zvyšuje Bushova snaha získať si určitú podporu Arabov šance Palestínčanov na vznik samostatného palestínskeho štátu?
-- Jeho vznik je teraz vonkoncom nemožný. Palestínčania nemôžu prijať americké plány, podľa ktorých máme dostať pár percent nášho územia. Nám patrí celá Palestína, je to naša krajina. Židia sem prišli v minulom storočí z celého sveta. Arabi sú veľmi pohostinní, ale oni nie sú vítanými hosťami. A tak sa musia vrátiť tam, odkiaľ prišli.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:54