StoryEditor

Národnostné nepokoje v Číne

02.11.2004, 23:00
Autor:
dodo

Pri najzávažnejších etnických nepokojoch za posledné roky zahynulo v uplynulých dňoch v Číne najmenej desať ľudí. Po krvavých zrážkach medzi príslušníkmi moslimskej menšiny Huj a medzi väčšinovými Číňanmi národnosti Han panuje teraz vo viacerých okresoch provincie Henan vyostrené napätie. Úrady mobilizovali vyše desaťtisíc vojakov a policajtov, aby od seba oddelili obe znepriatelené skupiny. Niektoré dediny sú uzavreté a viacerých aktérov zrážok bezpečnostné orgány zatkli. Americký denník The New York Times oznámil až 148 zabitých osôb, čínske zdroje však pravdivosť tejto informácie popreli.
Konflikt v provincii Henan vznikol z banálnej hádky na ulici, keď sa v meste Chong Qing do bitky pustili dvaja šoféri rôzneho vierovyznania a pôvodu. K nim sa postupne pridávali ďalší. Nepokoje sa stupňovali a vyústili až do zapaľovania áut a vraždenia. Väčšina zabitých sú vraj Hanovia. Podľa informácií imáma jednej z miestnych mešít polícia použila obušky a obrnené autá. K najostrejším konfliktom došlo v stredu a vo štvrtok minulý týždeň.
Konkrétnymi obcami však i tento týždeň prechádzajú autá s ampliónmi a poriadkové sily neustále obyvateľov vyzývajú, aby zachovali pokoj a poriadok.
V Číne v súčasnosti žije 18 miliónov moslimov. Z nich približne polovicu tvoria príslušníci menšiny Huj, ktorí však etnicky patria takisto k Číňanom. Hanovia tvoria až 90 percent z celého počtu 1,3 miliardy obyvateľov štátu. Okrem nich štát oficiálne uznáva 55 iných národností. Úrady sa obvykle snažia, aby informácie o národnostných a etnických nepokojoch na verejnosť neprenikali. Tým sa vysvetľuje aj relatívne oneskorenie všetkých informácií. (hn/ gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 05:56