TASR/AP
StoryEditor

Oheň na Sibíri zničil oblasť veľkú ako Česko, dym zrejme prvýkrát v histórii dosiahol severný pól

13.08.2021, 21:25
Autor:
ČTKČTK
Dym z požiarov v Jakutsku dusí tiež obyvateľov 3 800 kilometrov vzdialeného Čeľabinsku na Urale, kde úrady odporučili obyvateľom zatvárať na noc okná.

Lesné požiare v Jakutsku na východe Sibíri už zničili porast na ploche presahujúcej sedem miliónov hektárov. Uviedol to dnes šéf štátnych lesov Ivan Sovietnikov. Ide o plochu zodpovedajúcu takmer rozlohe Českej republiky. Podľa Sovietnikova, šéfa federálnej agentúry Rosleschoz, ide však len o zlomok jakutských lesov.

"Tento rok len v Jakutsku plocha, ktorú postihol oheň, predstavuje sedem miliónov hektárov. Na jednej strane to znie príšerne, sedem miliónov hektárov, ale je treba mať na zreteli dve skutočnosti. Po prvé - plocha lesov v Jakutsku činí 260 miliónov hektárov, čiže (tých sedem miliónov hektárov) predstavujú dve až tri percentá rozlohy. Po druhé - oheň zvyčajne zničí nízke porasty, kríky, ale smrekovec, ktorý je v Jakutsku hlavným stromom, zostáva žiť," vyhlásil Sovietnikov podľa agentúry TASS.

Dusí sa stále viac dedín a miest

Agentúra AFP k tomu poznamenala, že lesné požiare podľa úradných údajov tento rok na Sibíri zničili už viac ako 16,6 milióna hektárov lesného porastu, predovšetkým v Jakutsku, kde oheň zničil 9,4 milióna hektárov lesov, čo je viac ako rozloha Portugalska. Samotný región Jakutska je však päťkrát väčší ako Francúzsko. Kvôli dymu z požiarov museli miestne úrady vyhlásiť dnešok za deň pracovného pokoja.

"Situácia je veľmi zlá. Je tu veľa dymu a zle sa dýcha," posťažovala sa agentúre AFP Jevgenija Bubjakinová (87), ktorá žije v regionálnej metropole, meste Jakutsk. "Je to katastrofa," dodala šestnásťročná Jelizaveta.

Úrady do boja s plameňmi nasadili 5 000 hasičov a dobrovoľníkov. Prezident Vladimir Putin v utorok vyzval ku zdvojnásobeniu snahy požiare uhasiť.

Požiare sužujú ruské lesy každý rok, v posledných rokoch sú však intenzívnejšie. Za rastúcim počtom požiarov stoja spravidla teplá, ktoré mnohí vedci pripisujú klimatickým zmenám, a tiež nedodržiavaniu bezpečnostných pravidiel, napísala už skôr agentúra AP.

Ochrancovia prírody pripisujú žalostnú situáciu vládnemu nariadeniu z roku 2015, ktoré miestnym úradom dovoľuje požiare ignorovať, ak by náklady na ich hasenie presiahli predpokladané škody.

​Dymom z lesných požiarov na východe Ruska sa dusí stále viac dedín a miest. Trpí najmä štvrťmiliónové mesto Jakutsk na Sibíri, oblaky dymu však v júli zasiahli tiež ostrov Sachalin, vzdialený viac ako 1 700 kilometrov. Úrady tam varovali, že by sa deti nemali hrať vonku. Podobne sú na tom podľa médií aj v Krasnojarsku.

Americký Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku (NASA) uviedol, že dym z požiarov prekonal viac ako 3 000 kilometrov a dosiahol severný pól, zrejme prvýkrát v zaznamenanej histórii.

V Čeľabinsku na noc zatvárajú okná

Dym z požiarov v Jakutsku dusí tiež obyvateľov 3 800 kilometrov vzdialeného Čeľabinsku na Urale, kde úrady odporučili obyvateľom zatvárať na noc okná, poznamenala AFP.

Sezóna lesných požiarov v Rusku prepuká každoročne v suchých letných mesiacoch, v niektorých rokoch má však obzvlášť katastrofálny priebeh. Kremeľ zhoršenie situácie pripisuje klimatickým zmenám.

Predvlani sa obeťou požiarov v najrozľahlejšej krajine sveta stalo podľa ochrancov prírody z mimovládnej organizácie Greenpeace 15 miliónov hektárov lesa. Hrozilo, že padne deväť rokov starý rekord, kedy v Rusku zhorelo 18,1 milióna hektárov lesa, čo je plocha presahujúca dvojnásobok rozlohy Českej republiky.

01 - Modified: 2021-08-08 13:33:37 - Feat.: 0 - Title: Rusko sužujú požiare aj záplavy. Ničivý oheň sa blíži k jadrovému výskumnému centru
01 - Modified: 2024-04-26 11:27:02 - Feat.: - Title: Krabí kráľ odsúdený. Ruský podnikateľ dostal 17 rokov za nájomnú vraždu 02 - Modified: 2024-04-26 10:37:39 - Feat.: - Title: Rusko zadržalo dvoch podozrivých, mali plánovať útoky na vojenské a policajné objekty 03 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 04 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu 05 - Modified: 2024-04-26 09:30:58 - Feat.: - Title: Najväčšia ruská banka Sberbank v prvom kvartáli zvýšila zisk o 11 percent, úvery rastú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:41