Reuters
StoryEditor

Mesto vyzerá, ako by padlo bez boja. Taliban dobyl Mazáre Šaríf, vládne jednotky utiekli k hranici

14.08.2021, 20:19
Autor:
ČTKČTK
Taliban sa za týždeň zmocnil 20 provinčných metropol z 34.

Povstalci z radikálneho islamského hnutia Taliban dnes dobyli mesto Mazáre Šaríf na severe Afganistanu, ktoré doteraz ako jedno z posledných troch veľkých miest kontrolovala afganská vláda.

Vládne jednotky utekajú smerom k uzbeckej hranici, informovala podvečer agentúra Reuters s odvolaním sa na vedenie provincie Balch. Útok islamistov na provinčné správne stredisko sa začal dnes ráno.

Podľa šéfa provinčnej rady mesto vyzerá, ako by padlo bez boja. Vojaci údajne na mieste nechali všetko vybavenie a vydali sa smerom k uzbeckej hranici.

V meste už dochádza len k menším stretom v jednej časti mimo centrum, píše Reuters.

Poslanec z provincie Balch Abbás Ibrahim Zadá agentúre AP povedal, že sa najprv vzdali vládne vojenské jednotky, čo malo vplyv na morálku provládnych milícií a ďalších síl, ktoré sa vzápätí vzdali tiež. Podľa poslanca sú teraz v rukách Talibanu všetky budovy a provinčné úrady, vrátane úradu guvernéra, píše AP.

Hovorca guvernéra provincie Balch skôr tvrdil, že Taliban začal ofenzívu z niekoľkých smerov a že na predmestiach provinčného správneho centra sa odohrávali tvrdé boje, informovala AP.

Islamisti dnes okrem toho obsadili mesto Zarí Šarán, správne stredisko provincie Paktika na východe pri hraniciach s Pakistanom, uviedol tamojší poslanec.

Mazáre Šaríf so 400-tisíc obyvateľmi bolo spolu s metropolou Kábul a východoafghánskym Dželálábádom jedným zo zostávajúcich troch veľkých miest, ktoré ešte mala pod kontrolou afganská vláda. Povstalci sa zmocnili 20 provinčných metropol, ktorých je celkom 34, a kontrolujú väčšinu krajiny.

Podľa agentúry AP sa bojovníci Talibanu tiež citeľne priblížili k hlavnému mestu Kábul, keď v rovnomennej provincii obsadili okres Čar Asjáb vzdialený asi desať kilometrov južne od metropoly.

Afganský prezident Ašraf Ghaní si bol strategického významu Mazáre Šarífu dobre vedomý, a do mesta v stredu osobne priletel, aby vyburcoval miestnych vládcov k odhodlanej obrane. Rokoval okrem iného s vodcami provládnych milícií, uviedla AP.

Agentúra s odkazom na vyjadrenie poslankyne Homy Ahmadíovej tiež uviedla, že Taliban už má pod kontrolou aj celú provinciu Logar, ktorej správne stredisko Puli Alam povstalci ovládli v piatok. Hranice provincie sa nachádzajú len 80 kilometrov južne od metropoly Kábulu.

01 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 02 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 05 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:18