TASR/AP
StoryEditor

Taliban obsadzuje Kábul, podľa jedného z predstaviteľov radikálov chcú vyhlásiť islamský emirát

15.08.2021, 15:35
Autor:
dttdttČTKČTK
Jedna z kábulských nemocníc hlási viac ako 40 ľudí, ktorí utrpeli zranenia počas zrážok na predmestí afganského hlavného mesta.

V Afganistane nebude prechodná vláda a militantné hnutie Taliban očakáva od afganskej vlády úplné odovzdanie moci. Pre agentúru Reuters to v nedeľu uviedli dvaja predstavitelia Talibanu. Reuters s odvolaním sa na dvoch vysokopostavených veliteľov Talibanu tiež informoval, že militanti z tohto hnutia prenikli do prezidentského paláca v Kábule a prevzali nad ním kontrolu.

Predstavitelia Talibanu v prezidentskom paláci:

Afganský prezident Ašraf Ghaní opustil krajinu dnes popoludní. Podľa agentúry Reuters sa momentálne nachádza v Tadžikistane. Jeho kancelária oznámila, že miesto pobytu z bezpečnostných dôvodov nepriblíži. Agentúra AP uviedla, že spolu s prezidentom odcestoval aj jeho bezpečnostný poradca Hamdullah Mohíb. Stanica BBC informovala, že do zahraničia sa uchýlil aj viceprezident Amrullah Sálih.

"Musím buď čeliť ozbrojeným (členom) Talibanu, ktorí chcú vstúpiť do paláca, alebo opustiť krajinu, ktorej ochrane a starostlivosti som sa venoval posledných 20 rokov svojho života," napísal na Facebooku Ghaní. "Taliban dal jasne najavo, že sú pripravení vykonať krvavý útok na celý Kábul... aby ma zbavili moci. Aby som zabránil záplave krviprelievania, rozhodol som sa odísť," zdôvodnil. Ak by v Kábule zostal, viedlo by to podľa jeho slov k smrti nespočetného množstva ľudí, zničeniu miliónového mesta a došlo by k "obrovskej humanitárnej katastrofe".

​Taliban je podľa neho teraz zodpovedný za ochranu cti, majetku a životov svojich krajanov. Hnutie "musí zaistiť, že všetci ľudia, etnické skupiny, rôzne vrstvy (spoločnosti), sestry a ženy v Afganistane budú mať jasný plán na získanie legitimity a získanie si sŕdc ľudí...". Mnohí sa totiž boja a nemajú nijakú nádej do budúcnosti, poznamenal. "Navždy budem môjmu ľudu slúžiť intelektuálne a prostredníctvom programov," dodal.

​Chcú vyhlásiť emirát

Islamistické hnutie dalo rozkaz svojim bojovníkom rozmiestneným na okrajoch metropoly, aby postúpili smerom do mesta. Podľa neho v meste nefunguje polícia a je potrebné zabrániť rabovaniu. Podľa agentúry Reuters je teraz na niektorých miestach v Kábule počuť streľbu. Predtým agentúry informovali, že Taliban je na predmestiach Kábulu a že sa rokuje o prechodnej vláde.

​Jedna z kábulských nemocníc hlási viac ako 40 ľudí, ktorí utrpeli zranenia počas zrážok na predmestí afganského hlavného mesta. "Väčšina zo zranených prišla z bojov v okrese Karabagh. Hospitalizovaných bolo 22 ľudí, ostatní (s menej vážnymi zraneniami) boli poslaní do iných zariadení," napísala na Twitteri.

Agentúra AP píše, že Taliban chce čoskoro z prezidentského paláca vyhlásiť Islamský emirát Afganistan. Uviedol to v nedeľu pod podmienkou anonymity jeden z predstaviteľov radikálov. Ide o názov, ktorým sa vo svojich vyhláseniach označuje samotné hnutie. Týmto názvom sa pritom označoval Afganistan za vlády talibanského islamistického režimu v rokoch 1996-2001.

Medzičasom prichádzajú z Kábulu správy o streľbe na medzinárodnom letisku. Americké veľvyslanectvo v tejto súvislosti kompletne pozastavilo činnosť a vyzvalo občanov USA, aby sa ukryli na bezpečnom mieste. Bezpečnostná situácia v Kábule sa "rýchlo mení, vrátane letiska", uvádza sa na webstránke ambasády Spojených štátov.

Prebiehali rokovania

Hovorca islamského hnutia Zabihullah Mudžáhid skôr v nedeľu vyhlásil, že bojovníci majú rozkaz vyhnúť sa krviprelievaniu a čakať na dohodu. Vedenie Talibanu podľa neho rokovalo s vládou o "mierumilovnom" prevzatí moci.

​Hnutie si želalo odovzdanie moci uskutočniť v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní. Ženám, diplomatom ani novinárom podľa Talibanu nič nehrozí. "Vyzývame prezidenta Afganistanu Ghaního a svetových vodcov, aby s nami spolupracovali," uviedol hovorca hnutia Suhajl Šáhín pre stanicu BBC.

"Uisťujeme obyvateľov, najmä tých v Kábule, že ich majetky a životy sú v bezpečí. Naše vedenie vydalo príkaz, aby sily zostali na okrajoch Kábulu a do mesta nevstupovali. Sme služobníkmi ľudu a tejto krajiny," dodal Šáhín.

​Bojovníci Talibanu v nedeľu najprv obsadili okrajové časti Kábulu, odkiaľ sa na poslednú chvíľu snažia utiecť tisíce ľudí. Povstalci tak majú pod kontrolou už väčšinu afganského územia. Vládni vojaci ustúpili zo svojich pozícií na leteckej základni Bagram a prenechali ju povstalcom.

Rusko chce zasadnutie Bezpečnostnej rady

Rusko v nedeľu oznámilo, že chce kvôli situácii v Afganistane zvolať mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Uviedol to osobitný splnomocnenec prezidenta Vladimira Putina pre Afganistan Zamir Kabulov.

Veľká Británia budúci týždeň povolá poslancov na krízové ​​zasadnutie parlamentu, kde by mali rokovať o tom, ako má vláda ďalej postupovať, uviedla s odvolaním sa na zdroje z Downing Street televízia Sky News.

K mimoriadnemu rokovania poslancov predtým vyzval aj šéf labouristickej opozície Keir Starmer.

"Situácia v Afganistane je nesmierne šokujúca a evidentne sa zhoršuje z hodiny na hodinu. Vláda kolaps Afganistanu ticho sledovala, čo bude mať pre nás tu v Spojenom kráľovstve dôsledky," uviedol Starmer.

Albánsko prijme Afgancov smerujúcich do USA

Albánsko v nedeľu uviedlo, že je pripravené prijať na žiadosť Spojených štátov na prechodnú dobu afganských utečencov. "Budú tam čakať na víza do USA," povedal premiér krajiny Edi Rama.

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena podľa neho pred časom požiadala Albánsko, či by mohlo slúžiť ako tranzitná krajina pre afganských utečencov, ktorých cieľovou destináciou sú USA. Albánsko je členom NATO.

"Nepovieme, nie nielen preto, že nás žiada náš skvelý spojenec, ale pretože sme Albánsko," napísal Rama na Facebook.

Podľa zdrojov agentúry Reuters viedla Bidenovej vláda tento týždeň rozhovory o ochrane spriaznených Afgancov nielen s Albánskom, ale aj s Kosovom. To, že kosovská vláda vedie také rokovania od polovice júla, potvrdil náčelník štábu albánskeho premiéra Luan Dalip. "Je tu veľa logistickej, technickej, bezpečnostnej a sociálnej práce," uviedol Dalip.

V Kosove sú viac ako 20 rokov po vojne s vtedajšími juhoslovanskými bezpečnostnými silami stále rozmiestnené stovky amerických vojakov v úlohe mierových síl. V roku 2014 prijalo Albánsko asi tritisíc členov Iránskej ľudovej mudžáhedínskej organizácie, ktorí sa usadili v tábore blízko Durrësu, hlavného prístavu krajiny.

01 - Modified: 2021-08-13 06:24:12 - Feat.: 0 - Title: Trump viní z rýchleho postupu Talibanu Bidena. Tvrdí, že by odsun spojil s podmienkami 02 - Modified: 2021-08-13 17:35:54 - Feat.: 0 - Title: Kábulu sa Taliban tak ľahko nezmocní, myslí si expert. Na situácii v Afganistane vidí aj jedno pozitívum 03 - Modified: 2021-08-14 18:21:01 - Feat.: 0 - Title: Mesto vyzerá, ako by padlo bez boja. Taliban dobyl Mazáre Šaríf, vládne jednotky utiekli k hranici 04 - Modified: 2021-08-15 05:24:35 - Feat.: 0 - Title: Vláde zostal už len Kábul, Taliban ovládol posledné veľké afganské mesto s výnimkou hlavného
01 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 02 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu 03 - Modified: 2024-04-14 20:59:36 - Feat.: - Title: Silné dažde a povodne si v Afganistane vyžiadali najmenej 33 mŕtvych 04 - Modified: 2024-04-14 15:12:32 - Feat.: - Title: Pri záplavách v Afganistane zomrelo od piatka najmenej 33 ľudí 05 - Modified: 2024-04-02 13:16:39 - Feat.: - Title: Rusko vedie dialóg s Talibanom. Musíme s ním riešiť naliehavé otázky, tvrdí Peskov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:57