StoryEditor

Saháf vraj spáchal samovraždu

17.04.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Iracký minister informácií Muhammad Saíd as-Saháf, ktorý sa v uplynulých týždňoch stal medzinárodnou mediálnou hviezdou vďaka každodenným tlačovým konferenciám o priebehu irackej vojny, spáchal podľa blízkovýchodných médií krátko pred obsadením Bagdadu americkými vojskami samovraždu. O as-Saháfovej smrti informovala v utorok izraelská rozhlasová stanica Kol Israel s odvolaním sa na iránsku tlač vychádzajúcu v arabčine, podľa ktorej sa minister obesil. Tieto správy potvrdila aj satirická internetová stránka Milujeme irackého ministra informácií, ktorá sa venuje najzaujímavejším výrokom as-Saháfa a ironickým spôsobom ich komentuje.
Podľa britského týždenníka Economist si minister svojimi "rozprávkovými" výrokmi vyslúžil na medzinárodnom poli prezývku Bagdadská Šeherezáda. Jeho pamätné tlačové konferencie sledovali televízni diváci od Tokia až po San Francisco a boli takmer jediným dôkazom, že iracký režim ešte existuje. K "zbožšteniu" Saída as-Saháfa došlo 7. apríla, keď americké tanky postupovali Bagdadom, no on stál pokojne na streche hotela Palestine v centre irackej metropoly len niekoľko sto metrov od nich a tvrdil novinárom, že žiadni Američania v meste nie sú. Široko sa usmieval a vyhlasoval: "Neopakujte klamstvá klamárov!" Krátko na to minister zmizol a dodnes sa o ňom nezjavili žiadne potvrdené správy. Mnohí arabskí televízni diváci podľa týždenníka Economist dúfajú, že sa znovu objaví, neporazený, neobvinený z vojnových zločinov a bude mať vlastnú talkshow v katarskej al-Džazíre.
Ministrov syn Usáma pôsobí v írskej metropole Dublin ako lekár. V rozhovore pre britský denník Daily Telegraph bránil svojho otca, ktorý je podľa neho dobrým človekom. "Vie, že je zodpovedný za svoje vlastné rozhodnutia, ale ako otec je dobrým mužom. Keď príde domov z práce a vyzlečie si uniformu, nehovoríme o jeho robote," cituje denník vyhlásenia as-Saháfovho syna. Usáma podľa vlastných slov privítal zmenu režimu v Bagdade a vyslovil nádej na rýchlu demokratizáciu krajiny.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 15:56