Reuters
StoryEditor

Kábul vyzerá za jeden deň úplne inak, Taliban si užíva vojnovú korisť

17.08.2021, 13:47
Autor:
ČTKČTK
Bojovníci Talibanu jedia zmrzlinu so samopalmi prehodenými cez plece a vysedávajú pod slnečníkmi.

Prechádzajú mestom v zabavených pick-upoch a ceria zuby na miestnych. Jedia zmrzlinu so samopalmi prehodenými cez plece.

Vysedávajú pod slnečníkmi, pozorujú svoje kráľovstvo a pózujú na selfie. V Kábule nie je pochýb o tom, kto teraz riadi Afganistan.

Taliban si po rýchlom postupe krajinou užíva svoju vojnovú korisť. V kozmopolitných častiach mesta sa však rozlieha ticho. Narastajú obavy, ako bude život s novými vládcami Kábulu vyzerať, píše denník The Times.

Na kraji cesty stojí rodina s kuframi, nervózne vyčkávajúca taxík. "V noci sme zostali u príbuzných. Keď sme sa dozvedeli, že do mesta vstúpil Taliban, obávali sme sa, že vypukne násilie," hovorí matka štyroch detí Šamšád.

Predzvesť návratu práva šaría

Jedna z jej dcér nesie plastové tašky plné buriek. "Len pre prípad. Každý sa bojí a ja mám veľký strach z toho, ako to ovplyvní vzdelanie mojich dcér," vysvetľuje Šamšád.

Hoci Taliban ešte len oznámi svoje pravidlá, nie je pochýb, že pôjde o predzvesť návratu k prísnemu výkladu práva šaría ustanoveného pred generáciami. Na časy, kedy boli bežné popravy a verejné bičovanie, si pamätá celé mesto.

Šamšád, ktorá živí celú rodinu, sa obáva, že pod Talibanom nebude môcť pracovať. "Moji súrodenci odišli pred dvoma rokmi do Ameriky a Fínska, ale my nemáme finančné prostriedky, aby sme urobili to isté, akokoľvek by sme chceli. Všetko je o peniazoch," dodáva.

Podľa bývalého dôstojníka afganských tajných služieb Latíra sú mnohí bojovníci Talibanu "nedisciplinovaní, nepredvídateľní, nekontrolovateľní a násilní". "Neviem, ako dlho vydrží tento krehký pokoj, než ukážu svoju pravú tvár," hovorí.

Zmenilo sa oblečenie aj vlajky

"Všetko bude v poriadku, nikto sa nemusí strachovať," vyhlasuje jeden z talibov v Zelenej zóne. Podľa náznakov obyvateľov sa však množia dôvody na obavy. Mnohí tvrdia, že museli schovať dôležité dokumenty a notebooky. Popisujú, ako videli ozbrojencov prehľadávať domovy s cieľom nájsť dôkazy o spolupráci so Západom.

"Som stále v šoku. Taliban je všade. Mesto vyzerá za jediný deň úplne inak. Oblečenie sa zmenilo, vlajky sa zmenili. Už sa necítim ako v Kábule," hovorí žena, ktorá sa predstavila ako Zahra. "

Veľmi sa bojím. Chcela som zostať, ale teraz pochybujem. Neverím, že ženy budú slobodné - stratíme prístup k vzdelaniu, možnosť vybrať si svojho manžela. Mám 27 rokov a bojím sa, že ma donútia sa vydať," dodáva.

Zahra sa nechce vzdať a očakáva, že ju za to potrestajú. "Keď nebudem môcť pracovať, bude to, ako by som bola mŕtva. Drží ma to pri živote," rozpráva. Do konverzácie sa zapojí jej kamarát, ktorý dodáva: "Taliban ma práve zbil za nosenie oblečenia, ktoré považuje za nevhodné."

Zlé spomienky

Vplyv nových afganských vládcov už je zjavný v celom meste. V centre sa spolu ku koncu dňa prechádzajú dve ženy. Nemajú na sebe burku. "Obávame sa toho, že všetko kontroluje Taliban," hovorí jedna z nich, ktorá sa nechce predstaviť.

"Na dobu, kedy boli pri moci, máme zlé spomienky. Jedným z pravidiel bolo, že ženy musia na verejnosti nosiť burku, ale ja teraz žiadnu nemám. Nemám veľa peňazí, takže si ju nemôžem dovoliť, ale viem, že ju pravdepodobne budem potrebovať ," dodáva.

Rozhovor predčasne ukončí prechádzajúce auto plné talibov. "Nemôžem ďalej hovoriť. Bol by z toho problém," vysvetľuje žena.

Taliban dnes vyhlásil všeobecnú amnestiu pre všetkých štátnych úradníkov a vyzval ich, aby sa vrátili do práce. Ide o jedno z posledných vyhlásení, ktoré hnutie urobilo v snahe uistiť afganských občanov, že sa nepomstí ľuďom, ktorí proti nemu v posledných 20 rokov bojovali.

Jeho činy vrátane razie, počas ktorej v júli bojovníci Talibanu hľadali spolupracovníkov afganskej vlády a zomrelo pri nej najmenej 27 civilistov v správnom stredisku Ghazni, ale vysielajú iný signál.

01 - Modified: 2021-08-16 13:46:42 - Feat.: 0 - Title: Slovenka žila roky v Afganistane: Niečo mi na tom nesedí. Čakala som, že Kábul bude odolávať 02 - Modified: 2021-08-16 20:37:25 - Feat.: 0 - Title: Američania v Afganistane zlyhali horšie, ako keby boli porazení 03 - Modified: 2021-08-16 21:03:20 - Feat.: 0 - Title: V Afganistane sme 20 rokov budovali kompletnú ilúziu. Ľudí sme tam vrhli do pasce 04 - Modified: 2021-08-17 08:54:03 - Feat.: 0 - Title: Veľmoci v Afganistane brzdia. Svet sa musí pripraviť na tri vážne scenáre, varuje slovenský expert 05 - Modified: 2021-08-17 09:06:45 - Feat.: 0 - Title: Svetová veľmoc chce spolupracovať s Talibanom, "iný" Afganistan môže zruinovať susedov
01 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu 02 - Modified: 2024-04-14 20:59:36 - Feat.: - Title: Silné dažde a povodne si v Afganistane vyžiadali najmenej 33 mŕtvych 03 - Modified: 2024-04-14 15:12:32 - Feat.: - Title: Pri záplavách v Afganistane zomrelo od piatka najmenej 33 ľudí 04 - Modified: 2024-04-02 13:16:39 - Feat.: - Title: Rusko vedie dialóg s Talibanom. Musíme s ním riešiť naliehavé otázky, tvrdí Peskov 05 - Modified: 2024-04-02 07:14:34 - Feat.: - Title: Deti v Afganistane sa hrali s nevybuchnutou mínou z čias ruskej invázie, deväť ich zahynulo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 12:18