StoryEditor

Americké rozviedky varovali pred rýchlym kolapsom armády v Afganistane, uvádza New York Times

18.08.2021, 11:29
Autor:
ČTKČTK
V čase, keď bojovníci Talibanu zaberali množstvo obvodov a obliehali niekoľko väčších miest, správa varovala, že afganská vláda nie je na ofenzívu Talibanu pripravená.

Kým americký prezident Joe Biden a jeho poradcovia na verejnosti na začiatku leta prezentovali rýchly kolaps afganskej armády ako nepravdepodobný, tajné služby vo svojich správach pred týmto vývojom varovali a podávali čoraz pochmúrnejší obrázok o možnosti návratu Talibanu k moci.

S odvolaním sa na nemenovaných bývalých i súčasných vládnych činiteľov to v utorok napísal denník The New York Times. Zistenia podľa neho vyvolávajú otázky o tom, prečo sa Washington zdal byť nepripravený na pád afganskej vlády a vstup Talibanu do Kábulu.

​Článok pripomína Bidenovu tlačovú konferenciu z 8. júla, na ktorej prezident okrem iného povedal, že je veľmi nepravdepodobné, že sa Talibanu podarí "všetko zabrať a kontrolovať celú krajinu".

Vehementne vtedy odmietal špekulácie o tom, že by koniec americkej bojovej misie v Afganistane mohol pripomínať neslávne preslávený odchod Američanov z Vietnamu v roku 1975, a označil za nepravdivé tvrdenie, že americké spravodajské zložky považujú pád afganskej vlády za pravdepodobný.

Podľa informácií NYT ale v tejto dobe začínali byť mnohé analýzy tajných služieb pesimistickejšie, pričom nastoľovali otázky, či sa afganské bezpečnostné zložky zmôžu na výraznejší odpor a či vláda dokáže udržať kontrolu nad hlavným mestom.

Jedno júlové hlásenie popisovalo rastúce riziká, ktorá hrozia Kábulu, uviedol zdroj oboznámený s týmto materiálom. V čase, keď bojovníci Talibanu zaberali množstvo obvodov a obliehali niekoľko väčších miest, správa varovala, že afganská vláda nie je na ofenzívu Talibanu pripravená.

​Nasledujúce týždne toto hodnotenie potvrdili, keď Taliban bez väčších problémov postupne obsadil provinčné metropoly a nakoniec v nedeľu vstúpil do Kábulu, z ktorého medzitým utiekol afganský prezident Ašraf Ghana.

Vývoj odštartoval evakuáciu ambasád v afganskom hlavnom meste a zúfalé snahy mnohých miestnych obyvateľov opustiť krajinu za hroziaceho nástupu represívneho režimu islamských fundamentalistov.

"Frekvencia letných varovaní vzbudzuje otázky o tom, prečo sa činitelia Bidenovej vlády a vojenskí stratégovia v Afganistane zdali byť nepripravení reagovať na finálny nápor Talibanu na Kábul, vrátane neschopnosti zaistiť bezpečnosť na hlavnom letisku a rýchleho posielania tisícov vojakov späť do krajiny v snahe ochrániť definitívne stiahnutie Spojených štátov, "uvádza denník NYT.

​Nie je podľa neho jasné, či iná hlásenia z rovnakej doby neprezentovali optimistickejšie hodnotenie o schopnosti afganských síl odolávať Talibanu. Množstvo západných činiteľov v posledných dňoch vyjadruje prekvapenie nad tým, s akou rýchlosťou sa povstalcom podarilo Afganistan ovládnuť.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v pondelkovom rozhovore uviedol, že "rýchlosť, s akou mestá padli, bola výrazne vyššia, než ktokoľvek predpokladal".

Podobne sa v utorok vyjadril generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého "nikto nepredvídal rýchlosť kolapsu afganských bezpečnostných síl, afganskej vlády a afganských štruktúr".

01 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 02 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 03 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 05 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:43