TASR/AP
StoryEditor

Masaker demonštrantov, horiaci lunapark, odpálená socha. Taliban úraduje

18.08.2021, 16:19
Autor:
ajezajez
Bojovníci radikálneho islamského hnutia strieľali na demonštrantov, na mieste majú byť okrem zranených aj traja mŕtvi.

Bojovníci Talibanu pár dní po svojom nástupe k moci začali presadzovať svoju predstavu o spoločenskom poriadku.

V meste Šeberghán zapálili lunapark, v ktorom sa nachádzali sochy rôznych osobností. V Dželálábáde strieľali do demonštrácie proti svojej vláde, zahynuli pri tom najmenej traja ľudia.

Predtým sa na internete objavili videá, na ktorých si bojovníci Talibanu užívajú v zábavnom parku. Jazdili v autíčkach či na kolotoči. Aktuálne kolujú zábery, na ktorých podobný park mizne v plameňoch.

Podľa užívateľov sociálnej siete Twitter by malo ísť o areál v meste Šeberghán, asi 550 kilometrov severne od Kábulu.

Zapálili park

Talibanci mali park zapáliť kvôli sochám, ktoré sa tu nachádzali. Zobrazovanie živých stvorení je totiž podľa ich striktného výkladu islamu proti božiemu zákonu.

"Taká je logika brutálneho talibanského emirátu. Vlasť je obsadená," komentuje vyčíňanie jeden z užívateľov na Twitteri.

Ďalšie zábery, ktoré aktuálne kolujú po internete, pochádzajú z mesta Dželálábád na východe Afganistanu. Mladí Afganci tu na protest proti Talibanu hrdo vyvesujú štátnej vlajky.

Podľa svedkov na nich bojovníci radikálneho islamského hnutia strieľali, na mieste majú byť okrem zranených aj traja mŕtvi.

V provincii Bámján Talibanci vyhodili do povetria sochu hazárského vodcu Abdula Alího Mazárího, ktorý proti hnutiu bojoval v občianskej vojne v Afganistane v 90. rokoch. Hazárovia patrí k šiitskej vetve islamu a počas vlády Talibanu boli jednou z najdiskriminovanejších menšín.

V Bamjáne hnutie Taliban zničilo v roku 2001 známe obrie sochy Budhov, ktoré boli vytesané do výklenkov pieskovcovej steny v priebehu druhého až piateho storočia nášho letopočtu.

O demolácii Budhov rozhodol vtedajší šéf Talibanu mulla Muhammad Umar, podľa ktorého dvojica sôch odporovala islamskému zákazu zobrazovať živé bytosti, zvlášť potom tie, ktoré by mohli slúžiť ako objekt uctievania.

Ľudia sú skeptickí

Taliban sa teraz znovu vrátil k moci potom, čo sa mu po odchode medzinárodných jednotiek podarilo v priebehu niekoľkých dní ovládnuť všetky veľké mestá, vrátane metropoly Kábulu.

Na miestach, ktoré Taliban dobyl, povstalci vyvesili svoju bielu vlajku s islamským vyznaním viery. Hnutie sľúbilo nastoliť mier a bezpečnosť, odpustiť tým, ktorí proti nemu bojovali, a zaručiť ženám rovnoprávnosť v súlade s islamským právom.

Mnoho Afgancov na tieto sľuby však pozerá skepticky, predovšetkým potom tí, ktorí si pamätajú, ako Talibanci za svoje predošlej vlády presadzovali právo šaría.

Dievčatá vtedy nemohli navštevovať školy, ženy nesmeli až na výnimky pracovať, hudba a televízia boli zakázané a podozriví zločinci boli na verejnosti bičovaní, zmrzačovaní či popravovaní.

Taliban kontroluje dokumenty na letisku

Od nedeľného pádu Kábulu sa tisíce Afgancov vydali na letisko či k hraničným priechodom v snahe utiecť z krajiny.

Vojenskú časť kábulského letiska spravuje americká armáda, ktorá dohliada na evakuáciu cudzincov a ich afganských spolupracovníkov z Afganistanu.

Civilnú časť medzinárodného letiska, pred ktorou sa dnes ráno tiesnili stovky ľudí, má už pod kontrolou Taliban. Jeho členovia kontrolujú pri bráne dokumenty prichádzajúcich, dovnútra púšťajú podľa agentúry AP len málo pasažierov. Podľa agentúry DPA komerčné lety zatiaľ neboli obnovené.

Masívne evakuačné operácie zatiaľ za veľmi ťažkých podmienok pokračujú. Množstvo západných vlád sa snaží z krajiny dostať svoje občanov aj Afgancov, ktorí s nimi spolupracovali a boja sa preto pomsty Talibanu.

Ranvej letiska v Kábule v pondelok zavalili tisíce ľudí, ktorí sa snažili za akúkoľvek cenu dostať na palubu odlietajúcich strojov, niekoľko ich pri zmätkoch prišlo o život.

01 - Modified: 2021-08-17 08:54:03 - Feat.: 0 - Title: Veľmoci v Afganistane brzdia. Svet sa musí pripraviť na tri vážne scenáre, varuje slovenský expert 02 - Modified: 2021-08-18 11:35:32 - Feat.: 0 - Title: Americké rozviedky varovali pred rýchlym kolapsom armády v Afganistane, uvádza New York Times 03 - Modified: 2021-08-18 09:16:11 - Feat.: 0 - Title: Koniec sveta, ako ho poznáme. O Kábul sa pobijú dvaja rivali, hrozí chaos 04 - Modified: 2021-08-18 13:13:25 - Feat.: 0 - Title: V tlačenici na letisku v Kábule sa zranilo 17 ľudí. Krajiny evakuujú pracovníkov veľvyslanectiev
01 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 02 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 05 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 04:09