Reuters
StoryEditor

Najmenej zaočkovaný štát USA hlási problém, už nemá voľné miesta na JIS-kách

19.08.2021, 14:48
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty momentálne zachytávajú asi 140-tisíc nových infekcií koronavírusu za deň.

Nemocnice na juhu Spojených štátov sa dostávajú na hranice svojich možností v dôsledku novej vlny epidémie covidu-19 poháňanej šírením nákazlivejšej mutácie delta.

V štáte Alabama, ktorý hlási najnižší podiel plne zaočkovaných obyvateľov v krajine, boli v stredu úplne zaplnené jednotky intenzívnej starostlivosti. Viac ako 90-percentnú obsadenosť JIS hlásili tento týždeň aj ďalšie južné štáty vrátane Floridy a Texasu.

​USA momentálne v priemere zachytávajú asi 140-tisíc nových infekcií koronavírusu za deň, čo je najvyššie číslo od začiatku februára, kedy v krajine s 330 miliónmi obyvateľov ustupovala silná zimná vlna epidémie.

Počet ľudí hospitalizovaných s covidom-19 sa podľa štatistík denníka The New York Times znovu dostal nad 90-tisíc a po šiestich týždňoch pribúdajúcich nákaz už výrazne narástli aj prírastky v štatistike obetí, ktoré sa v posledných dňoch opäť dostávajú nad tisíc úmrtí.

Koronavírus plní nemocnice

Spojené štáty hlásia 51 percent plne zaočkovaných obyvateľov, v krajine však platia výrazne miernejšie karanténne opatrenia ako v zime alebo vlani na jar.

Ako bude prebiehať epidémia koronavírusu v nasledujúcich týždňoch? Pozrite si rozhovor s analytikom Ivanom Bošňákom:

​Nemocnice sa tak opäť zapĺňajú pacientmi s koronavírusom. Najhoršie je na tom v tomto smere Alabama, ktorej asociácia nemocníc v stredu večer uviedla, že v celom štáte bolo k dispozícii "záporných 29" lôžok s intenzívnou starostlivosťou. To znamená, že 29 pacientov v tej chvíli čakalo na pohotovosti na uvoľnenie miesta na JIS.

Alabama s približne piatimi miliónmi obyvateľov registruje priemerný počet nových nákaz tesne pod zimným maximom, podobne na tom bola na začiatku týždňa aj bilancia hospitalizácií. Vakcináciu tu absolvovalo 35,7 percenta populácie, čo je najnižší podiel zo všetkých amerických štátov.

Situáciu v miestnych nemocniciach priblížil víkendový facebookový príspevok lekárky Jenny Boydovej pôsobiacej na JIS v meste Guntersville.

"Toto bol naozaj srdcervúci týždeň. Stratili sme niekoľko pacientov do 40 rokov. (...) Držala som členov rodín, ktorí práve stratili svojich veľmi mladých partnerov, a počula som ten krik a nárek. Prišla som domov a doslova som vzlykala v sprche, pretože som emočne vyčerpaná," napísala.

Objednali kontajnery pre mŕtvoly

Čo do počtu pacientov s covidom-19 na 100-tisíc obyvateľov pritom Alabama neregistruje najhorší údaj v USA. Ešte viac ich je na Floride a v Louisiane, Mississippi je podľa NYT na rovnakej úrovni ako Alabama.

Obsadenosť jednotiek intenzívnej starostlivosti podľa médií presiahla 90 percent tiež v Georgii a Texase.

​Posledný menovaný štát tento mesiac požiadal federálnu vládu o päť prívesných kontajnerov pre ukladanie mŕtvol kvôli očakávanému nárastu v počtoch úmrtí spojených s covidom-19. V stredu ich Texas ohlásil 176, čo bol najvyšší denný súčet od marca.

Vo všetkých menovaných štátoch zaostáva podiel plne naočkovaných obyvateľov za celoamerickým priemerom, hoci v prípade Floridy je rozdiel rádovo v desatinách percentuálneho bodu.

V niektorých zo štátov najhoršie zasiahnutých novou vlnou epidémie rast počtov zachytených nákaz v posledných dňoch spomalil a napríklad Arkansas a Nevada teraz hlásia prakticky rovnaký sedemdňový priemer ako pred dvoma týždňami.

01 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 02 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 03 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 04 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií 05 - Modified: 2024-03-06 21:55:37 - Feat.: - Title: Vedci v Nemecku skúmali muža, ktorý sa dal 217-krát očkovať proti covidu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:23