StoryEditor

Madrid zosilňuje boj proti nelegálnym prisťahovalcom

25.08.2003, 00:00

Casa de Campo, obrovský park v západnej časti španielskej metropoly, úpie pod žiarom slnka. Kedysi sa tu loveckej vášni oddávali španielski králi, dnes je to obľúbené výletné miesto Madridčanov. Na jeho okraji, v tieni mohutných stromov, vyrástol neveľký tábor.
Útulok v ňom našli tí, na ktorých sa inak slnko tohto svet príliš neusmieva -- ilegálni prisťahovalci z Ukrajiny, Rumunska, Maroka a "čiernej" Afriky, kde-tu i nejaký španielsky bezdomovec.
Všetkých trápia dva problémy -- chýbajúca strecha nad hlavou a prázdne vrecká. Tým sa však spoločné znaky končia. Španielka Izabela, drogovo závislá, povýšenecky zdvíha obočie: "S nimi nechcem mať nič spoločné." Myslí tým "tých bez papierov", pestrú znôšku ľudí z pol sveta.
Tak, ako v iných európskych krajinách, ani v Španielsku nie sú ilegálni prisťahovalci vítaní. "Španielsko vybuchne, ak sem príde ešte viac prisťahovalcov," varoval nedávno premiér José María Aznar. Niet divu, že v španielskom parlamente sa práve v týchto dňoch opätovne diskutuje o zmene tzv. cudzineckého zákona -- po tretíkrát v priebehu troch rokov. Konzervatívne sily chcú presadiť sprísnenie podmienok pre tzv. nelegálov, a naopak, ich uľahčenie v prípade osôb, ktoré majú v ruke pracovnú ponuku.
Emigrantov to však nijako neodrádza. Predovšetkým v týchto teplých letných dňoch sa pokúšajú prekonať gibraltársku morskú úžinu a dostať sa do zasľúbenej Európy. Afriku a Európu oddeľuje sotva 14 kilometrov mora.
Ale pretože táto morská cesta je už medzitým prísne strážená, mnohí zúfalci si cestu radšej predĺžia na východné pobrežie španielskeho Stredomoria. Tých, čo polícia chytí, bez milosti vráti zase naspäť. Ale ani tí, čo sa dostanú na pevninu, ešte nevyhrali, Odysea pokračuje. Časy, keď takíto ľudia mohli rátať s dodatočnou legalizáciou pobytu v Španielsku, sú nenávratne preč. A žiť bez papierov je tu čoraz ťažšie. Ilegálni prisťahovalci bývali v minulosti aspoň lacným zdrojom pracovnej sily na plantážach s ovocím a so zeleninou. Farmárom však dnes za takéto zamestnávanie vláda hrozí veľkými pokutami, a tak sa jednoducho boja.
Popri nezamestnanosti a terorizme je prisťahovalectvo na Iberskom polostrove jednou z najdiskutovanejších tém. Veď pred 25 rokmi Španieli ešte sami opúšťali rodné končiny v snahe nájsť skyvu chleba inde v zahraničí. Dnes žije evidovaných cudzincov v krajine vyše 1,5 milióna, t. j. asi 3,2 percenta všetkého obyvateľstva -- a počet nelegálnych prisťahovalcov sa odhaduje na pol milióna. Podľa štatistického úradu do roku 2010 by v krajine mohlo žiť až desať percent cudzincov. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 17:34