StoryEditor

Kto otrávil ukrajinského opozičného lídra Juščenka

12.12.2004, 23:00
Pred pár mesiacmi bol 50-ročný líder ukrajinskej opozície Viktor Juščenko pekný muž, ktorého výzor prirovnávali k filmovej hviezde. Po záhadnej chorobe sa však jeho tvár zmenila na nepoznanie: je posiata jazvami, spuchnutá a má zelenkastý nádych. V lekárskom jazyku sa toto ochorenie nazýva "chlórakné" a spôsobuje ho jedovatá chemikália.

"Podobné symptómy môžu vyvolať steroidy, otrava ortuťou, zelenkastá farba pleti však poukazuje na otravu dioxínom," odcitovala nemecká televízia n-tv pred pár týždňami londýnskeho toxikológa Johna Henryho. Víkendový verdikt rakúskeho lekárskeho tímu jeho predpoklad potvrdil. Ošetrujúci lekári vodcu ukrajinskej opozície a kandidáta v prezidentských voľbách Viktora Juščenka v sobotu konštatovali, že politik bol "bez akýchkoľvek pochybností otrávený dioxínom". Riaditeľ viedenskej nemocnice Rudolfinerhaus, profesor Michael Zimpfer okrem iného vyhlásil, že na základe zistených skutočností nemožno celkom vylúčiť ani "zavinenie inou osobou". Otravu dioxínom potvrdili lekárom opakované krvné skúšky. Laboratórne testy ukázali, že v krvi a v tkanivách pacienta sa nachádzal tisícnásobok normálnej koncentrácie dioxínu. Toto množstvo zodpovedá približne dávke v miligramovom rozsahu, prípadne skoro až na dolnej hranici gramu a dá sa podať napríklad v polievke obsahujúcej šľahačku. Podľa profesora Zimpfera mohla byť o niečo vyššia dávka už smrteľná. Rakúski lekári spolupracovali pri vyhodnotení analýz s kolegami z Británie, Francúzska a Nemecka.

Večera s tajnými službami
Prvé symptómy sa u Viktora Juščenka objavili 6. septembra. Britská stanica BBC poukázala na fakt, že deň pred tým večeral so šéfom Ukrajinskej bezpečnostnej služby Ihorom Smeškom a jeho zástupcom Volodymyrom Stasiukom. Podľa jeho spojencov potvrdzuje skutočnosť, že sa cítil zle po večeri s predstaviteľmi tajných služieb, teóriu o otrave. Poslanec ukrajinského parlamentu Jurij Pavlenko pre britský denník The Times vyhlásil, že nemožno vylúčiť, že otravu majú na svedomí ruské tajné služby. Stretnutie s ukrajinskými predstaviteľmi tajných služieb inicioval Juščenko, ktorý chcel hovoriť o ich úlohe vo volebnej kampani.
Opozičný líder štyri dni po objavení symptómov odcestoval do viedenskej súkromnej kliniky. Verziu otravy vyšetrovala aj ukrajinský justícia. Úrady ho však ukončili 22. októbra. Vyhlásili, že akútne fyzické ochorenie Juščenka, prejavujúce sa opuchmi a vredmi na tvári, zapríčinil herpetický vírus. Vzhľadom na nové skutočnosti odštartuje justícia teraz nové vyšetrovanie. Na dôkladné vyšetrenie viac ako pravdepodobnej kriminálnej aféry okolo kandidáta opozície na post prezidenta Ukrajiny vyzvala úrady aj vláda USA.

Rusi diagnózu neprijali
Diagnózu rakúskych lekárov neprijali ich kolegovia v Rusku. Jurij Ostapenko z ruského ministerstva zdravotníctva pre stanicu Echo Moskvy vyhlásil, že dioxín nemá žiaden bezprostredný efekt a otrava sa vyvíja počas celých rokov a desaťročí. V ruských médiách sa objavil aj názor, že jednorazové použitie dioxínu vo veľkej dávke by viedlo k rýchlej smrti a tie zmeny, ktoré spôsobili zhoršenie Juščenkovho stavu, mohli byť spôsobené len pravidelným podávaním malých dávok.
Juščenkov zdravotný stav sa medzitým veľmi zlepšil. Jeho zdravie síce vyžaduje pokračovanie liečby, ďalší pobyt v nemocnici však už nie je podľa lekárov potrebný. Opozičný líder sa preto vrátil na Ukrajinu. Potvrdenie diagnózy preňho bezpochyby znamená aj politické body pred opakovaným druhým kolom volieb (26. decembra) a je úder pre jeho politického protivníka Viktora Janukovyča.

01 - Modified: 2002-12-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko zo športu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:10