StoryEditor

Víťazi vyzerajú inak

28.11.2004, 23:00

Ruský prezident Vladimir Putin vyzeral na tlačovej konferencii s európskymi lídrami ako po ľadovej sprche. Premiér malého Holandska, ktoré predsedá EÚ, vyjadril vážne znepokojenie nad ukrajinskými voľbami a vyhlásil, že "ich výsledok nemožno akceptovať". Zdalo sa, že líder niekdajšej mocnosti situáciu ťažko znášal. Spojenci vyzerajú inak.
Západný svet a Rusko sa ocitli na opačných stranách barikády. Únia a Spojené štáty odmietli uznať Viktora Janukovyča za víťaza volieb. Čína, Uzbekistan, Kazachstan, Arménsko, Kirgizsko, Tadžikistan a Bielorusko mu zagratulovali k zvoleniu. Putinov poradca Sergej Jastržembskij podotkol, že "určité sily na Západe sa rozhodli otestovať silu postsovietskeho teritória pomocou anarchie ulice" a menovite obvinil aj Spojené štáty. Vzťahy medzi Západom a Východom sa vyhrotili natoľko, že pozorovatelia začínajú hovoriť o atmosfére studenej vojny. Ocitli sa v otvorenom súboji o Ukrajinu.
Ide o vplyv v 50-miliónovej krajine, ktorá by sa mohla stať členom toho, čo sa nazýva "sférou západného vplyvu" a zlámať Rusku väzy. Ide o vplyv v krajine, cez ktorú smeruje 80 percent ruského plynu určeného pre Európu. A v neposlednom rade ide o ďalšie "Gruzínsko", za ktorým by mohli nasledovať Bielorusko a Arménsko.
Zdá sa, že Kremeľ tentoraz buď nesprávne odhadol situáciu alebo nepovažoval za pravdepodobné, že ak vyhrá Juščenko, tak by si Rusko udržalo vplyv na Ukrajine. Nezakryte robil kampaň pre prezidentského kandidáta susednej krajiny a neprekážalo mu ani to, že bol dvakrát trestaný a stojí na čele mocného oligarchického klanu. Teraz sa ocitla v konfrontácii so Západom a zoči-voči nejasnému vývoju v susednej krajine. Víťazi vyzerajú inak.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:30