StoryEditor

Dlhý boj v krutej zime

22.11.2004, 23:00

"Zvíťazili sme. Bodka." Takto stručne vyjadruje svoj názor na výsledky volieb líder ukrajinskej opozície Viktor Juščenko. V tej chvíli vo volebnom štábe v kyjevskom paláci kultúry prepuká jasot. Je pondelok, štyri hodiny ráno a na politikovej tvári, plnej pľuzgierikov, ekzému a jaziev, ktoré dosvedčujú niekdajší útok tajných služieb, sa lesknú perličky potu. Všade okolo ľudia mávajú vlajkami a šálmi oranžovej farby - farby opozície. Jasot však pomaly utícha. Hoci prvé prieskumy po uzatvorení volebných miestností dokazujú, že opozícia zvíťazila, všetci tušia, čo príde potom. "Nebudeme mať prezidenta z Donbasu," kričí kráľ cukroviniek z Kyjeva a Juščenkov volebný manažér, Petro Porošenko. Vtedy ešte výpočty opozície súhlasia s oficiálnymi prieskumami: Juščenko s 55 percentami vedie nad premiérom Viktorom Janukovičom, ktorý pochádza z donskej oblasti. Keď však Porošenko dodáva, že údajne prišlo hlasovať 99,9 percenta oprávnených voličov, je všetkým prítomným jasné, že výsledok bude sfalšovaný. Už krátko nato vidno na televíznej obrazovke prieskum, podľa ktorého s 51,2 percenta vedie súčasný premiér.
"Je teraz všetko stratené?", pýta sa smutne 16-ročná Lesja, ktorá ešte ráno proti štátnej moci protestovala. Spolu s ďalšími mladými ľuďmi z hnutia Pora (Je načase), si v rannom šere na okraji Kyjeva ľahla pod kolesá autobusov, s ktorými mali byť do volebných miestností mimo mesta odvezení pracovníci štátneho koncernu Naftogaz. "Autobusy nie sú žiadne vagóny," kričali demonštranti na mužov v autobusoch. Tí však napriek začínajúcej zime tvrdili, že idú na piknik. A či tam budú voliť, pýtali sa mladí ľudia, ktorých tváre už červenali od mrazu. "To je naša povinnosť," znela odpoveď robotníkov. Nakoniec sa vodiči autobusov vzdali a muži, ktorým za neúčasť na voľbách hrozí strata zamestnania, tiež. Aj tak však za premiéra po celej krajine týmto spôsobom hlasoval až milión ľudí. Či už robotníci z baní, oceliarní alebo štátni úradníci, tí všetci museli dopredu odovzdať svoje hlasovacie lístky a hromadne ich odviezli do iných okrskov.
Krátko pred voľbami parlamentom navrhnutý zákon proti hlasovacím lístkom totiž prezident Leonid Kučma nepodpísal. Pre istotu ešte v sobotu večer v televízii hovoril, že "revolta tu nebude". Na to Juščenko zvolal svojich prívržencov na demonštráciu v Kyjeve. Desaťtisíce ľudí sa už ráno tlačili na Námestí nezávislosti. Námestí, ktoré je súčasťou ukrajinskej histórie - pred 11 rokmi si tu ľudia vybojovali nezávislosť. "A o tu ide aj teraz," tvrdí 32-ročný zámočník Volodomir, ktorý v mrazivom vetre nadšene máva oranžovou zástavou. "Rusko chce zase získať našu krajinu. Preto bol počas predvolebného boja za Janukovičom dvakrát Putin. Ale my chceme byť slobodní," hovorí.
Počasie novembrovej revolúcii nepraje. Preto aj Juščenko hovorí: "Nepochybne sme voľby vyhrali. Ale volebnej komisii už neveríme, pretože pripustila totálne sfalšovanie. Naše víťazstvo tu na Námestí nezávislosti obhájime. Ale teraz choďte najprv domov, napite sa čaju a teplo sa oblečte. Môže to byť dlhý boj."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:15