StoryEditor

Krátke správy

02.05.2003, 00:00

Arabský denník redigovaný v Londýne potvrdil, že dostal rukou písaný list s podpisom Saddáma Husajna, v ktorom údajný zvrhnutý iracký prezident vyzýva Iračanov na odpor voči americkej armáde kontrolujúcej Irak. (TASR)
Čína oznámila, že na následky akútneho respiračného syndrómu (SARS) včera zomrelo 11 ľudí a v krajine pribudlo ďalších 187 nových prípadov tohto smrteľného zápalu pľúc. (TASR)
Francúzsky minister zahraničných vecí Dominique de Villepin vyzval Sýriu, aby pokračovala v sťahovaní svojich vojsk rozmiestnených v Libanone. (TASR)
Egyptský prezident Husní Mubarak odmietol myšlienku násilného zavádzania demokracie v Iraku a zdôraznil, že takýto krok nepovedie k demokratizácii zvyšnej časti regiónu. (TASR)
Vodca politického spojenca Írskej republikánskej armády (IRA), strany Sinn Féin, vyjadril kľúčový záväzok v tom, že skupina nebude vykonávať "žiadne aktivity" pre narušenie severoírskeho mierového procesu. (TASR)
Obvodný súd pre Prahu 1 v stredu zastavil exekúciu majetku kontroverzného šéfa TV Nova Vladimíra Železného z októbra 2001. Rozhodnutie súdu je reakciou na zaplatenie Železného dlhov voči americkej spoločnosti CME v septembri 2002. (TASR)
Slovensko sa zúčastnilo ako pozorovateľ na zasadnutí výboru stálych zástupcov členských krajín Európskej únie v Bruseli, známom ako COREPER. (TASR)
Možnosť kúpy starších britských stíhačiek Tornado pre potreby českých vzdušných síl bola jednou z tém stredajších rozhovorov ministra obrany Veľkej Británie a Severného Írska Geoffreyho Hoona pri jeho návšteve Prahy. (TASR)
Výbor pre zahraničné vzťahy amerického Senátu sa jednohlasne vyjadril za ratifikáciu prístupových dohôd siedmich krajín strednej a východnej Európy k Severoatlantickej aliancii. (TASR)
Komunálne voľby, ktoré sa včera konali v Británii, sú pre vládnu Labouristickú stranu (LS) vážnou skúškou. (TASR)
Sedem amerických vojakov utrpelo zranenia pri útoku granátom na americkú základňu v irackom meste Fallúdža. Oznámil to včera zdroj americkej armády. (TASR)
Ministri zahraničných vecí 15 terajších a desiatich budúcich členských krajín EÚ, vrátane Slovenska, sa dnes a zajtra na neformálnej schôdzke na gréckom ostrove Rodos opäť pokúsia nájsť spoločnú reč v otázke Iraku. (TASR)
Dánskeho diplomata Ole Wöhlera Olsena, ktorý plynulo hovorí po arabsky, vymenovalo spoločne Dánsko a Británia do funkcie správcu jedného zo štyroch irackých administratívnych regiónov. (TASR)
Maďarský premiér Péter Medgyessy včera v Budapešti na oslavách Sviatku práce vyhlásil, že ešte v tomto mesiaci vykonajú rekonštrukciu vládneho kabinetu. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:13