wikipedia.org
StoryEditor

Irán priznal zlé zaobchádzanie s väzňami v známom zariadení v Teheráne

24.08.2021, 20:20
Autor:
TASRTASR
Zábery, ktoré sú údajne vyhotovené bezpečnostnými kamerami väznice Evin, získali hekeri podľa médií prostredníctvom kybernetického útoku na počítačový systém väznice.

Šéf iránskych väzníc v utorok uznal, že v teheránskom väzení Evin došlo k "neprijateľnému správaniu". K situácii v tomto zariadení sa vyjadril po tom, ako boli v zahraničných médiách zverejnené zábery zachytávajúce ako strážnici bijú a inak ponižujú tamojších väzňov, informovala agentúra AFP.

"Pokiaľ ide o zábery... preberám zodpovednosť za toto neprijateľné správanie. Sľubujem, že sa tieto desivé incidenty už nebudú opakovať a že vinníkov tvrdo potrestáme," uviedol šéf väzníc Mohammad-Mehdí Hádž-Mohammadí, ktorého citujú iránske médiá.

Spomínané videá uverejnili najprv zahraničné médiá vysielajúce v perzštine. Zábery im údajne poslala skupina hekerov, ktorí sa nazývajú "Alího spravodlivosť".

Tieto zábery, ktoré sú údajne vyhotovené bezpečnostnými kamerami väznice Evin, získali hekeri podľa médií prostredníctvom kybernetického útoku na počítačový systém väznice.

"Ospravedlňujem sa Všemohúcemu Bohu, ako aj nášmu drahému sprievodcovi (najvyššiemu vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu), (nášmu) veľkému národu a čestným väzenským strážcom, ktorých úsilie nebude týmito chybami diskreditované," napísal Hádž-Mohammadí bez spresnenia, aké opatrenia budú v súvislosti so zábermi prijaté.

V tejto teheránskej väznici sú umiestnení politickí väzni, ako aj osoby s dvojakým občianstvom, akých justícia islamskej republiky často odsudzuje za špionáž či šírenie zakázanej propagandy, približuje panarabská spravodajská stanica al-Džazíra.

Väznica Evin je pre porušovanie ľudských práv už roky terčom kritiky Organizácie Spojených národov (OSN) i mnohých ľudskoprávnych organizácií.

01 - Modified: 2024-04-18 04:46:49 - Feat.: - Title: EÚ uvalí nové sankcie na iránskych výrobcov dronov a striel 02 - Modified: 2024-04-10 20:29:46 - Feat.: - Title: Lufthansa prerušila do štvrtka lety do Teheránu kvôli situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-05 15:17:23 - Feat.: - Title: Ulicami Teheránu sa šíri hnev. Tisíce demonštrantov žiadajú pomstu za smrť dvoch generálov zabitých v Sýrii 04 - Modified: 2024-02-18 20:07:06 - Feat.: - Title: Teherán po útokoch na Američanov vyzval spriaznené milície k zdržanlivosti, píšu médíá 05 - Modified: 2024-01-29 18:57:38 - Feat.: - Title: Spojené štáty a Británia uvalili sankcie proti iránskej sieti, ktorá plánovala atentát na kritikov Teheránu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:19