Reuters
StoryEditor

Radšej zomriem, ako by som sa mal vzdať. Pridávajú sa tisíce mužov, hlási vodca odboja proti Talibanu

25.08.2021, 13:06
Autor:
TASRTASR
Ahmad Masúd je synom zavraždeného veliteľa niekdajšej Spojenými štátmi podporovanej protitalibanskej Severnej aliancie Ahmada Šáha Masúda.

Vodca odboja proti islamistickému hnutiu Taliban Ahmad Masúd vyhlásil, že sa nikdy nevzdá, je však otvorený rokovaniam s novými lídrami Afganistanu.

Masúd to povedal v rozhovore, ktorý v stredu zverejnil francúzsky týždenník Paris Match. Informuje o tom agentúra AFP.

Masúd je synom zavraždeného veliteľa niekdajšej Spojenými štátmi podporovanej protitalibanskej Severnej aliancie Ahmada Šáha Masúda.

Spolu s bývalým afganským viceprezidentom Amrulláhom Sálihom sa po ofenzíve Talibanu stiahol do svojho rodného údolia Pandžšír.

Pridávajú sa tisíce mužov

"Radšej zomriem, ako by som sa mal vzdať," povedal Masúd v prvom rozhovore, odkedy Taliban v polovici augusta obsadil afganskú metropolu Kábul.

"Som synom Ahmada Šáha Masúda. Slovo vzdať sa nie je v mojom slovníku," dodal.

Ako ďalej vyhlásil, "tisíce" mužov sa pridávajú k jeho frontu národného odporu v údolí Pandžšír, ktoré sa nepodarilo obsadiť sovietskym jednotkám v roku 1979 ani Talibanu počas jeho prvej vlády v rokoch 1996 – 2001.

​"Historická chyba"

Masúd zopakoval svoju výzvu na podporu zo strany zahraničných lídrov vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a vyjadril horkosť v súvislosti s odmietnutím dodania zbraní krátko pred pádom Kábulu.

"Nemôžem zabudnúť na túto historickú chybu zo strany tých, ktorých som žiadal o zbrane len pred ôsmimi dňami v Kábule," povedal Masúd. "Odmietli. A tieto zbrane – delostrelectvo, helikoptéry, tanky americkej výroby – sú dnes v rukách Talibanu," dodal.

Masúd zdôraznil, že je otvorený rozhovorom s Talibanom. "Môžeme rokovať. Vo všetkých vojnách sú rokovania. A môj otec vždy hovoril so svojimi nepriateľmi," podotkol.

Predstavme si, že Taliban súhlasil s rešpektovaním práv žien, menšín, demokracie, princípov otvorenej spoločnosti," uviedol. "Prečo neskúsiť vysvetliť, že tieto princípy budú výhodou pre všetkých Afgancov vrátane nich?" dodal Masúd.

Pandžšír je odľahlá, z veľkej časti neprístupná horská oblasť. Toto údolie je strážené úzkou roklinou, cez ktorú je vstup alebo únik pre cudzincov mimoriadne ťažký, pretože sa môžu stať terčom tamojších jednotiek rozostavených na vyššie položených miestach.

01 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu 02 - Modified: 2024-04-14 20:59:36 - Feat.: - Title: Silné dažde a povodne si v Afganistane vyžiadali najmenej 33 mŕtvych 03 - Modified: 2024-04-14 15:12:32 - Feat.: - Title: Pri záplavách v Afganistane zomrelo od piatka najmenej 33 ľudí 04 - Modified: 2024-04-02 13:16:39 - Feat.: - Title: Rusko vedie dialóg s Talibanom. Musíme s ním riešiť naliehavé otázky, tvrdí Peskov 05 - Modified: 2024-04-02 07:14:34 - Feat.: - Title: Deti v Afganistane sa hrali s nevybuchnutou mínou z čias ruskej invázie, deväť ich zahynulo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 14:22